Ερευνητές στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) έχουν κατασκευάσει για πρώτη φορά έναν μηχανισμό που μπορεί να μεταφέρει αντιύλη εκτός του εργαστηρίου. Η ομάδα δημιούργησε μια συσκευή που τους επέτρεψε να μεταφέρουν αντιύλη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, διανύοντας απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, κατά την οποία η αντιύλη πέρασε τα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας.
Αυτή η πρωτοποριακή επίδειξη ανοίγει το δρόμο για τη μεταφορά αντιύλης σε εργαστήρια σε όλη την Ευρώπη μέσω οδικών δικτύων. Μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ, σχεδόν 800 χιλιόμετρα από το CERN, αναμένεται να είναι ο πρώτος προορισμός για την αντιύλη.
Η μελέτη της αντιύλης είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του Σύμπαντος, αλλά μόνο λίγες (περίπου πέντε) εγκαταστάσεις παγκοσμίως είναι ικανές να παράγουν αντιύλη. Η διαδικασία απαιτεί συγκρούσεις σωματιδίων που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός σε έναν ακίνητο στόχο, με τη βοήθεια μαγνητών που την κρατούν μέσα σε έναν δοχείο.
Αυτές οι μαγνητικές παγίδες απαιτούν πολύ ηλεκτρικό ρεύμα και ένα ειδικό περιβάλλον για να αποτρέπουν την απώλεια της αντιύλης, ακόμα και με τα πιο μικρά σωματίδια ή σκόνη. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή ικανή να μεταφέρει την αντιύλη σε φορτηγό με ταχύτητες άνω των 40 χλμ./ώρα.
Το επίτευγμα αναλύεται εκτενώς σε έρευνα με τίτλο «Μεταφορά πρωτονίων από το εργοστάσιο αντιύλης του CERN», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature». «Μεταφέραμε τα παγιδευμένα πρωτόνια από την πειραματική μας περιοχή στο AMF (εργοστάσιο αντιύλης) σε ένα φορτηγό, λειτουργώντας αυτόνομα χωρίς εξωτερική τροφοδοσία για τέσσερις ώρες και πηγαίνοντας τα πρωτόνια χωρίς απώλειες», αναφέρουν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι αυτό το επίτευγμα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην έρευνα της ύλης γενικότερα.
Naftemporiki.gr