Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το νερό στη Γη ενδέχεται να μην προήλθε από αστεροειδείς ή κομήτες που «χτύπησαν» τον πλανήτη μας, αλλά να υπήρχε ήδη εδώ.
Ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από αναλύσεις ενός σπάνιου μετεωρίτη που βρέθηκε στην Ανταρκτική, αποκαλύπτοντας στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν την αντίληψή μας για την προέλευση του νερού και των στοιχείων του στον κόσμο μας.
Η θεωρία που ανατράπηκε
Η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα υποστήριζε ότι το νερό δημιουργήθηκε μέσω συγκρούσεων με αστεροειδείς ή κομήτες, που περιείχαν βασικά συστατικά για τη ζωή, όπως το υδρογόνο, και ότι η αντίδραση με το οξυγόνο σχημάτισε το νερό.
Ωστόσο, οι επιστήμονες της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να αναλύσουν τον σπάνιο μετεωρίτη LAR 12252 στην Ανταρκτική, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των enstatite chondrites και έχει παρόμοια σύσταση με την πρώιμη Γη, χρονολογούμενος από την εποχή σχηματισμού του Ηλιακού Συστήματος, περίπου πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα νέα ευρήματα
Ο δρ. James Bryson, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σημειώνει: «Ένα κρίσιμο ερώτημα για τους επιστήμονες που εξερευνούν τους πλανήτες είναι πώς η Γη απέκτησε την τωρινή της μορφή».
«Πλέον θεωρούμε ότι το υλικό από το οποίο σχηματίστηκε ο πλανήτης μας – το οποίο εξετάζουμε μέσω αυτών των σπάνιων μετεωριτών – ήταν κατά πολύ πλουσιότερο σε υδρογόνο από ότι υποθέταμε στο παρελθόν», προσθέτει, ερμηνεύοντας ότι: «Αυτός ο εντοπισμός ενισχύει την ιδέα ότι ο σχηματισμός του νερού στη Γη ήταν μια φυσική διαδικασία, αντί ενός τυχαίου αποτελέσματος από υγροποιημένους αστεροειδείς».
Παρόλο που οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ανακαλύψει ίχνη υδρογόνου στον μετεωρίτη, δεν ήταν σίγουρο αν αυτά προήλθαν από «μόλυνση» μετά από την πτώση του στη Γη.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Icarus, αποκάλυψε ότι το υδρογόνο εντοπίστηκε σε μορφή υδροθείου και υπήρχε μοναδικά στο εσωτερικό του αστεροειδούς, αποκλείοντας την πιθανότητα γήινης προέλευσης.
Στις περιοχές με ρωγμές και οξείδωση, δεν υπήρχαν ίχνη υδρογόνου.
Η σημασία για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες
«Ήμασταν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι όταν η ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι το δείγμα περιείχε υδρόθειο – αν και όχι εκεί που το περιμέναμε», δήλωσε ο Tom Barrett, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Γεωεπιστημών και επικεφαλής της μελέτης.
Σύμφωνα με τον Barrett: «Η πολύ χαμηλή πιθανότητα ότι το υδρόθειο προέρχεται από γήινη μόλυνση καθιστά αυτή την έρευνα κομβικής σημασίας και ενισχύει τη θεωρία ότι το νερό στη Γη είναι εγγενές – αποτέλεσμα της φυσικής σύστασης του πλανήτη».

Η καλύτερη απόδειξη υπέρ της θεωρίας ότι το νερό ήρθε από το Διάστημα υποστήριξε την υπόθεση το 2022, όταν ανακαλύφθηκε μετεωρίτης στο Γκλουστερσάιρ της Αγγλίας που περιείχε νερό παρόμοιο με της Γης.
Ωστόσο, σύμφωνα με την The Telegraph, η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν η πρώιμη Γη είχε φτάσει σε μέγεθος ικανό για προσκρούσεις με αστεροειδείς, είχε ήδη αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες υδρογόνου για να δικαιώσει την αφθονία νερού που παρατηρούμε σήμερα.
Αυτά τα ευρήματα ενδέχεται να είναι σημαντικά και για τις έρευνες σχετικά με την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες, καθώς υποδεικνύουν ότι οι συνθήκες δημιουργίας νερού και συνεπώς ζωής, μπορεί να μην εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες, αλλά να προκύπτουν από τη φυσική σύσταση του κάθε πλανήτη.