Με αυτοπεποίθηση προσέρχεται στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει στις 5 το απόγευμα με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η ανάλυση του Bloomberg αποτυπώνει το κλίμα της συνομιλίας από την πλευρά του Πούτιν, εστιάζοντας στα εξής:
1. Πρώτον, ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις του είναι ικανές να διασπάσουν την άμυνα της Ουκρανίας έως το τέλος της χρονιάς, αποκτώντας πλήρη έλεγχο σε τέσσερις περιοχές. Αυτό υποδηλώνει ότι είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ουσιαστικές παραχωρήσεις από τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Τραμπ, σύμφωνα με πηγή κοντά στη σκέψη του.
2. Δεύτερον, ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να σταματήσει τον πόλεμο, εφόσον οι δυνάμεις του συνεχίζουν να προχωρούν στο πεδίο της μάχης. «Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ισχυρά κίνητρα για μια εκεχειρία από τη ρωσική πλευρά», αναφέρει ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment. Παρά τις διαβουλεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Πούτιν είναι έτοιμος για έναν παρατεταμένο πόλεμο αν αυτό απαιτηθεί για την επίτευξη των στόχων του.
3. Τρίτον, η ρωσική οικονομία έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό μετά από χρόνια αυστηρών κυρώσεων. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν επηρεάζεται από πιθανές νέες απαγορεύσεις και ότι αυτές δεν θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει τα πολεμικά του σχέδια. «Ο Τραμπ θέλει να πετύχει μια εκεχειρία, αλλά ο Πούτιν δεν έχει καμία διάθεση γι’ αυτό», τονίζει ο Σεργκέι Μάρκοφ, στενός σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Όμως, ο Πούτιν επιδιώκει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις παράλληλα με τις στρατιωτικές του επιθέσεις».
4. Επιπλέον, ο Πούτιν έχει ενθαρρυνθεί από την ικανότητά του να θέτει αυστηρές απαιτήσεις προς την Ουκρανία χωρίς σοβαρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον Μπότα Ιλίγιας, ανώτερο αναλυτή του think tank Prism. «Ο Πούτιν δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ, αλλά επιθυμεί να τον πείσει να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία α λα Ρωσία».
Αντίκτυποι
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, όπως σημειώνει το Bloomberg: η αυτοπεποίθηση του Πούτιν για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης δεν ταυτίζεται με τις δυτικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ρωσία δεν διαθέτει τις δυνατότητες να εκπληρώσει τους στόχους του Πούτιν, καθώς έχει υποστεί σοβαρές απώλειες τα τελευταία τρία χρόνια.
Το στοίχημα για τις τέσσερις περιοχές
Η πιθανότητα η Ρωσία να καταφέρει να ελέγξει τις τέσσερις περιοχές (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) μέχρι το τέλος του έτους είναι ελάχιστη, υποστηρίζει ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. «Αν η ουκρανική άμυνα κατέρρευσει, μπορεί να προκύψει ένα πλεονέκτημα, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο».
Σκεπτικισμός υπάρχει και στους κόλπους του ρωσικού στρατού που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, όπως αναφέρει πηγή κοντά στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ενημερώνοντας ότι οι ικανότητες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν κάνει τις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις δαπανηρές και αναποτελεσματικές για τη Ρωσία.
Παρ’ όλα αυτά, οι Ρώσοι διαπραγματευτές προσήλθαν με τις σκληρές θέσεις του Πούτιν στην πρόσφατη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, στις πρώτες κατ’ ιδίαν συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους, ζητώντας την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις περιοχές που διεκδικούν.
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υπερβάλει και να αναγκάσει τον Τραμπ να εφαρμόσει τις απειλές του για περισσότερες κυρώσεις.
Και οι κυρώσεις στον ορίζοντα
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει το σχέδιο κυρώσεων του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ αν η Ρωσία δεν υποχωρήσει. «Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους Ρώσους για αυτό, αν δεν υπάρξει πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πέρασε μια μέρα παίζοντας γκολφ με τους Γκράχαμ και Τραμπ τον Μάρτιο, εκφράζει «σχετική αισιοδοξία» ότι το νομοσχέδιο κυρώσεων θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της συζήτησης με τον Πούτιν και τον Τραμπ την Δευτέρα».