Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντά στην πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών ύψους 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Twitter, τόνισε ότι απαιτείται χρόνος μέχρι τις 9 Ιουλίου για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μια από τις πιο σημαντικές και στενές εμπορικές σχέσεις στον κόσμο. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις. Για να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία, θα χρειαστούμε χρόνο μέχρι τις 9 Ιουλίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Good call with @POTUS.
The EU and US share the world’s most consequential and close trade relationship.
Europe is ready to advance talks swiftly and decisively.
To reach a good deal, we would need the time until July 9.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 25, 2025
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη κρίσιμων συνομιλιών Βρυξελλών-ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι όροι θα είναι οι δικοί του, τονίζοντας ότι από την 1η Ιουνίου απειλούνται δασμοί 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Δεν αναζητώ συμφωνία. Έχουμε καθορίσει τη συμφωνία στο 50%. Ωστόσο, δεν θα επιβληθούν δασμοί, αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες μεταφέρουν εργοστάσια στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Τραμπ.
Η ΕE ζητά σεβασμό
Η ΕΕ είναι απολύτως αφοσιωμένη στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, όχι στις απειλές, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στην ανάρτησή του, τόνισε ότι οι προτάσεις των Ευρωπαίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται παρασκηνιακά δεν είναι επαρκείς.
Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο από την ΕΕ και τον Απρίλιο 20% σε άλλες κατηγορίες προϊόντων της ΕΕ. Στη συνέχεια, μείωσαν τον συντελεστή του 20% στο μισό έως τις 8 Ιουλίου, παρέχοντας 90 ημέρες για διαπραγματεύσεις με στόχο μια πιο ολοκληρωμένη δασμολογική συμφωνία.
Ανταγωνιζόμενοι, οι 27 χώρες της ΕΕ ανέστειλαν τα σχέδια για επιβολή αντιποίνων σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα και πρότειναν μηδενικούς δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα από τις δύο πλευρές.