Το Μαρόκο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, το οποίο θα φιλοξενήσει σε συνεργασία με την Ισπανία και την Πορτογαλία σε περίπου πέντε χρόνια.
Μέσω βασιλικής έγκρισης, ο βασιλιάς Μωάμεθ ΣΤ΄ ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανάπτυξης των σιδηροδρόμων αξίας περίπου 9,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή μιας νέας γραμμής υψηλής ταχύτητας προς το Μαρακές, τον κύριο τουριστικό προορισμό της χώρας, προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί ως το 2030.
Η γραμμή υψηλής ταχύτητας, με προϋπολογισμό περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εκτείνεται από την Κενίτρα, στις ακτές του Ατλαντικού, 430 χιλιόμετρα νότια, έως το Μαρακές, συνδέοντας επίσης το Ραμπάτ και την Καζαμπλάνκα κατά την πορεία της.
Σχεδιασμένη για ταχύτητες έως 350 χιλιομέτρων την ώρα, η νέα γραμμή θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού από το Μαρακές στην Ταγγέρη σε 2 ώρες και 40 λεπτά, ενώ το ταξίδι από το Ραμπάτ στο κύριο αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα θα διαρκεί μόλις 35 λεπτά.
Ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας ONCF ανακοίνωσε πρόσφατα ότι υπέγραψε συμβάσεις για την προμήθεια 168 τρένων από Γαλλία, Ισπανία και Νότια Κορέα, συνολικής αξίας 2,75 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο υπουργός Μεταφορών, Αμπντεσαμάντ Καγιούχ, ανακοίνωσε επίσης σχέδιο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Καζαμπλάνκα, με προϋπολογισμό σχεδόν 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου και τη σύνδεσή του με τον σταθμό των τρένων υψηλής ταχύτητας.
Με αυτές τις βελτιώσεις, η μετακίνηση μεταξύ Μαρακές και του αεροδρομίου θα γίνεται σε 50 λεπτά, με την διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την Ταγγέρη να διαρκεί μόλις μισή ώρα.
Το νέο αεροδρόμιο στην Καζαμπλάνκα θα συνδέει το Μαρόκο με πολλούς διεθνείς προορισμούς που απαιτούν πτήσεις μεγαλύτερες από 8 ώρες, στοχεύοντας στην αύξηση του στόλου της Royal Air Maroc από 50 σε 100 αεροσκάφη μέχρι το 2030.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την επέκταση άλλων αεροδρομίων, όπως του Ραμπάτ-Σαλέ, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει 4 εκατομμύρια επιβάτες, και του αεροδρομίου Φεζ, που θα έχει χωρητικότητα 5 εκατομμυρίων επιβατών.
Εκτιμάται ότι το 2024 θα καταγραφούν πάνω από 34 εκατομμύρια επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας, με τον στόχο να φτάσουν τα 80 εκατομμύρια επιβάτες στο πλαίσιο του σχεδίου «Αεροδρόμια 2030».
Όλες οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο —Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ, Ταγγέρη, Μαρακές και Αγκαντίρ— θα επωφεληθούν από έργα επέκτασης στα αεροδρόιά τους. Έτσι, οι συνολικές επενδύσεις για τις συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια αναμένονται να φτάσουν σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
naftemporiki.gr