Μια εκπληκτική νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στη Χιλή αποκάλυψε μια μοναδική κοσμική αφήγηση, 6.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Όφεος.
Η εικόνα παρουσιάζει το ερυθρό νεφέλωμα Sh2-46, γνωστό επίσης ως Gum 80, φωτισμένο με μια φλογερή απόχρωση από την έντονη ακτινοβολία ενός λαμπρού γαλανόλευκου άστρου που βρίσκεται στην καρδιά του. Αυτό το γιγάντιο άστρο θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα σπανιότερα και φωτεινότερα στο Σύμπαν, με σημαντική επιρροή στο περιβάλλον του. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα άστρο που δραπέτευσε από μια γειτονική περιοχή γέννησης νέων άστρων.
«Αυτό το άστρο δεν πρέπει να είναι εδώ. Στο Διάστημα, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται», αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου. Η ένδειξη του νομαδικού παρελθόντος του άστρου εμφανίζεται μέσω μιας ευδιάκριτης τοξοειδούς δομής που παρατηρείται κοντά του, υποδεικνύοντας ότι το άστρο συμπιέζει αέριο και σκόνη στο νεφέλωμα.
Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι το άστρο HD 165319 ήταν κάποτε μέλος ενός νεαρού αστρικού σμήνους στο Νεφέλωμα του Αετού, μια από τις πιο διακεκριμένες περιοχές σχηματισμού άστρων στον γαλαξία μας, γνωστή για τους εμβληματικούς «Στύλους της Δημιουργίας», τις γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης που έχουν απαθανατιστεί από τα τηλεσκόπια Hubble και James Webb.
Αστρονόμοι έχουν εντοπίσει δεκάδες παρόμοιες τοξοειδείς δομές στον γαλαξία μας, συνήθως συνδεδεμένες με τα λεγόμενα “δραπέτες” άστρα. Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι σε πυκνά και νεαρά αστρικά σμήνη, οι περίπλοκες βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τριών ή περισσότερων άστρων μπορούν να δώσουν μεγάλη ταχύτητα σε κάποιο άστρο, ώθοντάς το να απομακρυνθεί από το σμήνος και να περιπλανηθεί στο Διάστημα.
Αυτοί οι αστρικοί εξόριστοι μπορούν να ταξιδεύουν στο διαστρικό κενό για αιώνες προτού καταλήξουν σε κάποιο νεφέλωμα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Sh2-46.
Naftemporiki.gr