Χθες, Πέμπτη, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), καταγγέλλοντας τις διαδικασίες που έχουν κινηθεί εναντίον αμερικανών στρατιωτικών και ισραηλινών αξιωματούχων ως «παράνομες» και «πολιτικοποιημένες». Η κίνηση αυτή αποδοκιμάστηκε άμεσα από το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και πάγωμα τυχόν διαθέσιμων πόρων τους στην αμερικανική δικαιοδοσία. Οι κυρώσεις αυτές στοχεύουν συνήθως άτομα που θεωρούνται εμπλεκόμενα σε εγκλήματα ή πολιτικούς ηγέτες χωρών που έχουν κακές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σπανίως δικαστικούς.
«Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Αντανακλά την σοβαρή απειλή που προκύπτει από την πολιτικοποίηση και την κατάχρηση εξουσίας του ΔΠΔ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Προσθέτοντας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Αυτά τα τέσσερα άτομα συμμετείχαν σε παράνομες και ανυπόστατες ενέργειες του ΔΠΔ εναντίον των ΗΠΑ και του συμμάχου μας, Ισραήλ».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφαση αυτή. «Ευχαριστώ πρόεδρε Τραμπ και υπουργέ Ρούμπιο για την επιβολή κυρώσεων κατά των πολιτικοποιημένων δικαστών του ΔΠΔ. Υπερασπιστήκατε δίκαια το δικαίωμα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και όλων των δημοκρατιών να αμύνονται κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε μέσω του γραφείου του στο X.
Δύο από τους στοχοποιημένους δικαστές, οι Σόλομι Μπαλούνγκι Μπόσα και Λους δελ Κάρμεν Ιμπάνιες Καράνσα, είχαν αναλάβει έρευνες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν. Οι άλλες δύο, Ρέινε Αλαπίνι Γκανσού και Μπέτι Χόλερ, είχαν εγκρίνει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι δύο δικαστές έκριναν ότι υπήρχαν «εύλογες αιτίες» για τις υποψίες που τους βάραιναν. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις και κατά του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ο οποίος προχώρησε στην υπόθεση κατά του Νετανιάχου. Ο εισαγγελέας έχει αποχωρήσει προσωρινά, λόγω φερόμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Σε ανακοίνωσή του, το ΔΠΔ δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν «προφανή επίθεση στην ανεξαρτησία ενός διεθνούς δικαστικού θεσμού», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει το έργο του χωρίς να αποθαρρυνθεί».
«Η στοχοποίηση εκείνων που εργάζονται για τη δικαιοσύνη δεν βοηθά τους αμάχους που επηρεάζονται από ένοπλες συγκρούσεις. Αντίθετα, ενθαρρύνει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι», δήλωσε η Λιζ Ίβενσον από το Human Rights Watch.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ είναι μέλη του ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει μόνιμα για την εκδίκαση κατηγοριών σχετικά με εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του.
Κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, το ΔΠΔ και η τότε εισαγγελέας του Φατού Μπενσουντά έγιναν στόχος αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες ήρθαν να αρθούν από τον Τζο Μπάιντεν το 2021.