Η 25η Μαΐου 2025 είναι η Κυριακή του Τυφλού για την Ορθόδοξη Εκκλησία, μια ημέρα που συνδυάζεται με την γ’ εύρεση της Τιμίας κεφαλής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, εορτάζεται επίσης ο Άγιος Ιννοκέντιος, Επίσκοπος Χερσώνος.
Ο Άγιος Ιννοκέντιος, γνωστός ως Ιωάννης Αλεξέεβιτς Μπορίσωφ, γεννήθηκε το 1800 στο Έλετς της Ρωσίας, σε ιερατική οικογένεια. Σπούδασε στο σεμινάριο του Ορέλ και στη θεολογική ακαδημία του Κιέβου, εστιάζοντας στη μελέτη των Πατέρων και τη συγγραφή κηρυγμάτων. Χειροτονήθηκε μοναχός με το όνομα Ιννοκέντιος και εργάστηκε ως καθηγητής, αρχιμανδρίτης, και το 1836, Επίσκοπος Ζιγκιρίνσκ. Υπηρέτησε σε Χάρκοβο, Βολογκντά και Χερσώνα, δείχνοντας ζήλο και αγάπη παρά τις δυσκολίες. Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, βοήθησε στρατιώτες και ασθενείς. Απεβίωσε το 1857, αφήνοντας πίσω του φήμη αγίου ποιμένα και παρηγορητή.
Κυριακή του Τυφλού
Η Κυριακή του Τυφλού έχει αφιερωθεί στο θαύμα του Χριστού, ο οποίος θεράπευσε έναν άνθρωπο γεννημένο τυφλό. Το περιστατικό καταγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (9, 1–38) και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Εκκλησιαστικής χρονιάς, καθώς αναδεικνύει τη δύναμη του Χριστού να θεραπεύει σώματα αλλά και να φωτίζει ψυχές.
Ο τυφλός δέχεται το φως και πιστεύει στον Ιησού, ενώ οι Φαρισαίοι παραμένουν πνευματικά τυφλοί, αρνούμενοι να δεχτούν την αλήθεια. Αυτή η ημέρα μας καλεί να αναλογιστούμε αν, ενώ έχουμε όραση, δεν βλέπουμε με την καρδιά. Το αληθινό φως είναι ο Χριστός, που φωτίζει το νου και την ψυχή μας, προσκαλώντας μας σε πίστη, ταπείνωση και πνευματική όραση.
Η εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννη του Βαπτιστή
Η Τίμια Κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που είχε παραμείνει κρυμμένη για πολλά χρόνια, ανακαλύπτεται θαυματουργικά, εκπέμποντας φως σαν χρυσάφι. Αρχικά φυλασσόταν σε στάμνα, αλλά τελικά βρέθηκε σε αργυρό αγγείο, σε ιερό τόπο.
Η εύρεση πραγματοποιήθηκε μετά από θεία αποκάλυψη: ένας ιερέας από τα Κόμανα της Καππαδοκίας είδε σε όραμα το σημείο που βρισκόταν. Από εκεί, η Τίμια Κεφαλή μεταφέρθηκε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη, στη Μονή του Στουδίου, όπου υποδέχθηκε με σεβασμό ο αυτοκράτορας, ο Πατριάρχης και πλήθος ευλαβών πιστών της Βασιλεύουσας.
Όσοι εορτάζουν
Χρόνια πολλά στους όσους φέρουν το όνομα:
- Ιννοκέντιος, Ιννοκέντια, Ιννοκεντία