Σήμερα είναι η Κυριακή του Παραλύτου, η τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα.
Αυτή την ημέρα γιορτάζεται το θαύμα του Χριστού στη Βηθεσδά, όπου θεράπευσε έναν παράλυτο που υπέφερε για 38 χρόνια.
Ο Ιησούς τον ρώτησε αν επιθυμεί να γίνει καλά, και εκείνος απάντησε ότι δεν είχε κανέναν να τον βάλει στην κολυμβήθρα όταν ταραζόταν το νερό. Ο Χριστός του είπε τότε: «Ἔγειρε, ἆρον τὸν κράββατόν σου καὶ περιπάτει». Αμέσως, ο άνθρωπος σηκώθηκε.
Αυτό το ευαγγελικό ανάγνωσμα υπογραμμίζει τη δύναμη του Χριστού ως πηγή ζωής και την ελπίδα που αναδύεται ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Είναι Κυριακή πίστης, παρηγοριάς και αναγέννησης.
Ποιοι Άγιοι τιμώνται
Στις 11 Μαΐου γιορτάζεται η Ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης καθώς και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Ισαπόστολοι και Φωτιστές των Σλάβων από τη Θεσσαλονίκη.
Κύριλλος και Μεθόδιος
Αυτοί οι Άγιοι φημίζονται για τη βαθιά τους πνευματικότητα, την αξιοσημείωτη μόρφωση και το μοναδικό ιεραποστολικό τους έργο, που διαμόρφωσε τον πολιτισμό πολλών λαών.
Ο Κύριλλος, γνωστός και ως Κωνσταντίνος, και ο Μεθόδιος, μεγαλύτερος αδελφός του, προέρχονταν από επιφανή οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος excelled στην φιλοσοφία στην Κωνσταντινούπολη και ο δεύτερος είχε στρατιωτική και διοικητική καριέρα πριν αφιερωθεί στον μοναχισμό.
Οι δύο τους συνεργάστηκαν στενά και, το 863, ανέλαβαν αποστολή στη Μεγάλη Μοραβία (σημερινή Τσεχία και Σλοβακία) μετά από αίτημα του πρίγκιπα Ραστισλάβου για ιεραποστόλους που να μιλούν τη γλώσσα του λαού.
Η σπουδαία συνεισφορά τους ήταν η δημιουργία της πρώτης σλαβικής αλφαβήτου, της Γλαγολιτικής, υποκείμενο της οποία είναι η μετέπειτα Κυριλλική γραφή. Με αυτό το εργαλείο, μετέφρασαν τα Ευαγγέλια και θεμελιώδη λειτουργικά κείμενα στη σλαβική γλώσσα, καθιστώντας την Ορθοδοξία προσιτή σε όλους και ενδυναμώνοντας την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα των Σλάβων.
Η πορεία τους περιλάμβανε και προκλήσεις, καθώς αντιμετώπισαν αντιδράσεις από κληρικούς της Δύσης που πίστευαν ότι η θεία λειτουργία έπρεπε να τελείται μόνο σε τρεις «ιερές» γλώσσες (λατινικά, ελληνικά και εβραϊκά).
Ο Κύριλλος πέθανε στη Ρώμη το 869, όπου πήγε για να υποστηρίξει την αποστολή τους ενώπιον του Πάπα. Ο Μεθόδιος συνέχισε το έργο του, χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Παννονίας και κοιμήθηκε το 885.
Οι δύο Άγιοι τιμώνται και από την Ανατολική και από τη Δυτική Εκκλησία, καθώς το έργο τους έφερε το φως του Χριστού σε ολόκληρη τη σλαβική περιοχή. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος δεν ήταν μόνο ιεραπόστολοι, αλλά σκαπανείς ενός νέου πολιτισμού.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν επίσης:
- Ο Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
- Ο Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας
- Ο Άγιος Αρμόδιος ο Μάρτυρας
- Οι Αγίες Ολυμπία και Ευφροσύνη οι Οσιομάρτυρες
- Ο Άγιος Διόσκορος ο Νέος ο Μάρτυρας
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Γιορτάζουν όλοι όσοι φέρουν τα ονόματα:
- Αργύρης, Αργύριος, Αργυρός, Αργυρή, Αργυρία, Αργυρώ, Ασημίνα
- Αρμόδιος, Αρμόδης
- Βηθεσδά, Βερσεβέ
- Διόσκορος, Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης
- Κύριλλος
- Μεθόδιος, Μεθοδία
- Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Όλια