Οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στα μέσα Απριλίου. Το νομοσχέδιο που προτείνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει και τις σχετικές τροποποιήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 14 Μαρτίου.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Σκοπός είναι η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, οι οποίοι πληρούν τα νέα κριτήρια ευαλωτότητας και έχουν υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που ισχύουν σήμερα.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα καλύπτει και την μεσαία τάξη, δηλαδή εκείνους που έχουν εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ. Με το νομοσχέδιο που είναι υπό διαβούλευση, τα όρια περιουσίας, εισοδήματος και καταθέσεων θα διπλασιαστούν.
Ακόμη, μια σημαντική τροποποίηση αφορά την υποχρέωση των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) να αποδέχονται τις προτάσεις ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες.
Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Οι νέες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αφορούν τη διαδικασία καθορισμού των ευάλωτων οφειλετών. Αυτοί θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη και να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τουλάχιστον 90 ημερών σε χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους έως 300.000 ευρώ.
Αναφορικά με τα νέα εισοδηματικά και καταθετικά όρια, όπως ορίζεται για τους ευάλωτους οφειλέτες, είναι τα εξής:
- Άγαμος: Από 7.000 στα 14.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό δύο μελών: Από 10.500 σε 21.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό τριών μελών ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: Από 14.000 στα 28.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό τεσσάρων μελών ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: Από 17.500 στα 35.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό πέντε και άνω μελών ή μονογονεϊκή οικογένεια με τουλάχιστον τρία ανήλικα μέλη: Από 21.000 στα 42.000 ευρώ.
Περιορισμοί περιουσίας
Τα περιουσιακά όρια διπλασιάζονται με το νέο νομοσχέδιο:
- Άγαμος: Από 120.000 στα 240.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό δύο μελών: Από 135.000 σε 270.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό τριών μελών ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: Από 150.000 στα 300.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό τεσσάρων μελών ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: Από 165.000 στα 330.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό πέντε και άνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ή περισσότερα ανήλικα μέλη: Από 180.000 στα 360.000 ευρώ.
Υποχρεωτική ρύθμιση
Μια καθοριστική αλλαγή που εισάγει το νέο νομοσχέδιο απαιτεί από τους πιστωτές να έχουν υποβάλει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την έναρξη πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, με όποιον τρόπο κρίνουν σκόπιμο (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας) για την οφειλή που συνδέεται με τον πλειστηριασμό.
Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του πιστωτή, παρέχοντας τουλάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αριθμό τηλεφώνου.
Οι οφειλέτες που λαμβάνουν κοινοποιήσεις για πλειστηριασμό θα πρέπει άμεσα να εγγραφούν στις πλατφόρμες των servicers, διότι αν δεν γνωστοποιηθεί η πρόταση εντός της προθεσμίας, μπορεί να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός. Με αυτόν τον τρόπο, οι δανειολήπτες αποκτούν ένα νέο εργαλείο για την προστασία της κατοικίας τους από την διαδικασία πλειστηριασμού.