Η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI Belharra, η «Κίμων», αποδεσμεύθηκε και ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές στην Βρετάνη. Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από τον πρώτο της απόπλου, που σηματοδοτεί την απόκτηση του Πολεμικού Ναυτικού μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Η φρεγάτα FDI Belharra για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η «Κίμων», πραγματοποίησε τις αρχικές θαλάσσιες δοκιμές της στις 21 Μαΐου στο Λοριάν της Γαλλίας. Οι δοκιμές ξεκίνησαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, όπως αναφέρθηκε στο enikos.gr κατά τη διάρκεια διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η «Κίμων» αξιοποίησε την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις θαλάσσιες δοκιμές της «Amiral Ronarc’h», του πρώτου πλοίου της κατηγορίας για το γαλλικό ναυτικό. Οι θαλάσσιες δοκιμές διεξάγονται από την Naval Group στο Λοριάν της Βρετάνης, με την προσοχή εκπροσώπων του Πολεμικού Ναυτικού να είναι στραμμένη στις διαδικασίες.
Καλύπτοντας τις μέχρι τώρα διαδικασίες της «Amiral Ronarc’h», οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δοκιμές της «Κίμων» θα ολοκληρωθούν γρηγορότερα. Η πρώτη φάση των δοκιμών εστιάζει στα συστήματα της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της πρόωσης και πλοήγησης, ενώ η δεύτερη, που θα ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες, θα ασχοληθεί με τα συστήματα μάχης και την αντοχή στη θάλασσα.
Το 2025 αναμένεται να είναι καθοριστικός χρόνος για το πρόγραμμα FDI, με τις δοκιμές στη θάλασσα και την επικείμενη παράδοση της πρώτης φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και την καθέλκυση της τρίτης φρεγάτας, της «Φορμίων», προγραμματισμένη για τις 4 Ιουνίου.
Μέχρι το τέλος του 2026, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και τις τρεις φρεγάτες FDI πολλαπλών αποστολών.
Η FDI Belharra είναι απολύτως εξοπλισμένη και έτοιμη για μάχη, ικανή να αντιμετωπίσει τόσο παρούσες όσο και αναδυόμενες απειλές. Ως πολυδύναμο σκάφος ανοικτής θάλασσας, θα ενισχύσει την ναυτική υπεροχή του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας ανώτερες δυνατότητες σε όλους τους τομείς της ναυτικής μάχης: αντιαεροπορική, ανθυποβρυχιακή, αντιπλοϊκή και επιδείξεως ισχύος. Περιλαμβάνει τις τελευταίες καινοτομίες της Thales στον τομέα της ραντάρ, του σόναρ και του ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι φρεγάτες αυτές, σχεδιασμένες με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, προσθέτουν μια ψηφιακή αρχιτεκτονική που διευκολύνει την προσαρμογή στις εξελίξεις της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα αντιμετώπισης μεταβαλλόμενων απειλών. Αυτό παρέχει έναν δυναμικό αναπτυξιακό χώρο για μελλοντικές αναβαθμίσεις, αντί για δαπανηρές αναβαθμίσεις μέσης διάρκειας ζωής.
Οι FDI διαθέτουν επίσης προηγμένα συστήματα ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας, με μια πλεονάζουσα υποδομή πληροφορικής που βασίζεται σε δύο κέντρα δεδομένων. Επίσης, εισάγουν νέα καινοτόμα συστήματα για την καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών, διευκολύνοντας τον συντονισμό εναντίον κοντινών εναέριων και επιφανειακών απειλών.
Οπλισμένες με αντιαεροπορικούς πυραύλους MBDA Exocet MM40 B3c και Aster, καθώς και ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90 και πυροβόλο, η φρεγάτα FDI επιβιβάζει ελικόπτερο και δυνατότητες UAV. Συνδυάζει την τεχνογνωσία της Thales, της MBDA και άλλων συνεργατών του προγράμματος.
Τεχνικές προδιαγραφές:
- Εκτόπισμα: 4.500 τόνοι
- Μήκος: περίπου 122 μέτρα
- Πλάτος: 18 μέτρα
- Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
Αεροπορικές εγκαταστάσεις: ελικόπτερο 10 τόνων, VTOL μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV)
Κύριος οπλισμός:
- 32 πύραυλοι Aster από την MBDA
- 8 πύραυλοι Exocet MM40 B3c από την MBDA
- Πύραυλοι RAM
- Πυροβόλο 76 χιλιοστών
- 4 τορπιλοσωλήνες με τορπίλες MU 90 από τη Naval Group
- 2 εκτοξευτές αντιμέτρων CANTO από τη Naval Group