Δηλώσεις των Φρίντριχ Μερτς και Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ. Μερτς τόνισε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα «δεν αποδεχθεί τις προτάσεις μας», αναφερόμενος στην πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών για εκεχειρία κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Κίεβο.
«Χαιρετίζουμε την πρόθεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ταξιδέψει στην Τουρκία για άμεσες διαπραγματεύσεις, αλλά εξαρτάται και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να το αποδεχθεί. Η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο κ. Μερτς.
Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ανέφερε ότι «οι νέοι αυστηροί κανόνες για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστούν και να ληφθούν επιπλέον μέτρα».
Επίσης, ο Καγκελάριος ανέφερε ότι η δευτερογενής μετανάστευση αποτελεί «σοβαρό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας». Εξέφρασε την ανάγκη μείωσης της δευτερογενούς μετανάστευσης και αύξησης των επανεισδοχών, αναφέροντας ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο για την εύρεση λύσεων.
Η συζήτηση προχώρησε και στο θέμα των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ευρωπαϊκή άμυνα, με τον κ. Μερτς να εκφράζει προσοχή στη χρήση τους, τονίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις ασφαλείας.
«Είμαστε σεβαστές χώρες, και η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά μετά την κρίση, υπάρχει αίσθηση επιτυχίας στην οικονομία της», είπε ο κ. Μερτς.
Όσον αφορά τις συνομιλίες της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανέφερε ότι «συζητήσαμε με τον Ζελένσκι, και η διαπραγμάτευση είναι αναγκαία».
Κ. Μητσοτάκης: Ενίσχυση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων
«Η συνάντησή μας επιβεβαιώνει ότι οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγχαίροντας τον κ. Μερτς για τη νέα του θέση, σημείωσε πως είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που τον υποδέχεται, κάτι που δηλώνει την πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας.
«Η Γερμανία έχει τώρα μια ισχυρή κυβέρνηση και αυτό φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία σε διάφορους τομείς.
Αναφορικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η οικονομία μας είναι πλέον σταθερή και αναπτυσσόμενη». Επίσης, επεσήμανε την αυξανόμενη προτίμηση των Γερμανών τουριστών στη χώρα μας.
«Η πολιτική μας έχει αποδώσει καρπούς με πλεονάσματα και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας», υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις»
Πρόσθεσε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται την Ελλάδα και έχουν επενδύσει σε τομείς κρίσιμους για τη χώρα.
«Η επίσκεψή μου στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας την ελκυστική για γερμανικές επενδύσεις», σημείωσε.
Αναγνώρισε ότι η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία και τη διπλωματία.
Σχετικά με την Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τόνισε τη σημασία του ρόλου της Ε.Ε. στις ειρηνικές διαπραγματεύσεις.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και να αναλαμβάνει την ευθύνη για την άμυνά της», δήλωσε.
«Δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα»
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρόσφατες αποφάσεις της Γερμανίας να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, γεγονός που ανοίγει νέες δυνατότητες συνεργασίας.
«Προσοχή στους συνομιλητές μας στον αμυντικό τομέα»
«Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να επιλέγουμε προσεκτικά τους συνεργάτες μας», επεσήμανε.
«Στενότερη συνεργασία Αθήνας και Βερολίνου στο μεταναστευτικό»
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και την σημασία του να επισημανθεί η εξωτερική διάσταση του ζητήματος.
naftemporiki.gr