Υπάρχει παγωμένο νερό διασκορπισμένο σε δίσκους γύρω από άλλα άστρα; Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτό ισχύει, βασιζόμενοι σε παλαιότερες ανιχνεύσεις της αέριας μορφής του, των υδρατμών και της παρουσίας του στο ηλιακό μας σύστημα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε παγωμένο νερό στον δίσκο ύλης ενός νεαρού άστρου του γαλαξία μας.
Το άστρο HD 181327, που βρίσκεται 155 έτη φωτός από τη Γη, είναι μόλις 23 εκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος μας έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για ένα άστρο ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο καυτό από τον Ήλιο, και φαίνεται ότι σχηματίζεται εκεί ένα πιο εκτενές σύστημα σε σχέση με το δικό μας ηλιακό σύστημα.
Μια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιθεώρηση «Nature», αναφέροντας την ύπαρξη κρυσταλλικού παγωμένου νερού στον δίσκο ύλης γύρω από το άστρο. Αυτού του τύπου το νερό έχει εντοπιστεί στους δακτυλίους του Κρόνου και στη ζώνη Kuiper, στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, που περιλαμβάνει αμέτρητα παγωμένα σώματα.
Το παγωμένο νερό είναι ζωτικής σημασίας για τους δίσκους γύρω από νεαρά άστρα. Επηρεάζει σημαντικά τη διαδικασία σχηματισμού γιγάντιων πλανητών και μπορεί να μεταφερθεί από κομήτες και αστεροειδείς σε πλήρως σχηματισμένους βραχώδεις πλανήτες. Η ανακάλυψη πάγου νερού σε άλλο αστρικό σύστημα επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν πώς αυτή η κοσμική διαδικασία εξελίσσεται με διάφορους τρόπους σε άλλα αστρικά και πλανητικά συστήματα.
Naftemporiki.gr