Η Τουρκία προχωρά σε σημαντική ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στα μικρασιατικά παράλια, αναβαθμίζοντας τόσο την ταξιαρχία στην Ίμβρο όσο και τον ναύσταθμο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο. Με αυτές τις στρατηγικές κινήσεις, αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις της με τουλάχιστον 6.000 πεζοναύτες ενάντια στα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Μαζανίτη από την Realnews, το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε την αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Λιβούνια της Ίμβρου (γνωστή και ως Ουγουρλού) σε ταξιαρχία πεζοναυτών. Από την προηγούμενη κατάσταση, όπου υπήρχε το 5ο Σύνταγμα Καταδρομών, η πλήρης μεταμόρφωση σε ταξιαρχία συνεπάγεται κυρίως στελέχωση με πεζοναύτες και την ενίσχυση των αποβατικών μέσων.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα νέο αμφίβιο σώμα στο Τσανάκαλε, που περιλαμβάνει τρεις ταξιαρχίες πεζοναυτών, με διοικητή τον υποναύαρχο Σερχάτ Σοζμπίρ. Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα, η ίδρυση αυτού του δεύτερου σώματος έχει στόχο τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου» και την εξουδετέρωση της απειλής από την Ελλάδα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί εξήγησαν στην Realnews ότι «αν η Τουρκία θεωρούσε πως απειλείται, θα προχωρούσε στη δημιουργία αμυντικών υποδομών και όχι επιθετικών αποβατικών δυνάμεων». Το νέο σώμα προστεθεί στις υφιστάμενες δυνάμεις στη Φώκαια, κοντά στη Σμύρνη, η οποία αποκαλείται «στρατιά Αιγαίου» και διοικείται από τον υποναύαρχο Ιμπραχίμ Οζντογάν.
Συνολικά, μετά την πρόσφατη αύξηση της στρατιωτικής ενδυνάμωσης, η Τουρκία διαθέτει στα μικρασιατικά παράλια επτά αποβατικές ταξιαρχίες και έχει παραγγείλει την άμεση κατασκευή οκτώ νέων αποβατικών πλοίων, ενώ διατηρεί επίσης οκτώ ταξιαρχίες καταδρομέων και αλεξιπτωτιστών.
Ο Ναύσταθμος
Στην ίδια κατεύθυνση, ο ναύσταθμος του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο, αναβαθμίζεται δραστικά με επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι η βάση να φιλοξενεί τα καταδρομικά TF-2000, βάρους 9.000 τόνων, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ναυπήγησης έως το 2034, μαζί με τα ελικοπτεροφόρα κλάσης ANADOLU και το υπό κατασκευή αεροπλανοφόρο MUGEM. Η Τουρκία φιλοδοξεί, μέσω αυτής της ενίσχυσης, να μετατρέπει τη βάση σε αντίπαλο της Σούδας, ώστε να μπορούν να δένουν εκεί και αμερικανικά αεροπλανοφόρα κλάσης FORD, βάρους άνω των 100.000 τόνων. Επιπλέον, στη βάση του Ακσάζ βρίσκεται το κέντρο ειδικής εκπαίδευσης των «Bordo Bereli», το οποίο επίσης ενδυναμώνεται. Σημαντική είναι η παρουσία του στόλου των 150 αποβατικών σκαφών, που προβάλλουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Αλεξανδρούπολη
Σύμφωνα με αναλύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αιγαίο με δύο κύριους στόχους. Ο πρώτος είναι η υποστήριξη του casus belli, δηλαδή η απειλή πολέμου αν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ο δεύτερος στόχος αφορά την κατασκευή της «στρατιωτικής αποφασιστικότητας», κυρίως στην κατεύθυνση της Ουάσιγκτον, δεδομένης της προσφάτου αμερικανικής απόφασης να επενδύσει στις υποδομές της Αλεξανδρούπολης.
Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη έχουν αποτελέσει κινητήριο παράγοντα της αναβάθμισης της πόλης ως κεντρικής πύλης στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, ξεπερνώντας τον έλεγχο του Βοσπόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις φήμες περί αποχώρησης των ΗΠΑ, οι ίδιοι οι Αμερικανοί διέψευσαν κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες και μέλη του Hellenic Caucus επικοινώνησαν με την αμερικανική πρεσβεία, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την αμερικανική παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Επίσης, κατατέθηκε γραπτή ερώτηση από το Κογκρέσο προς τα αμερικανικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για τυχόν σχεδιαζόμενες αλλαγές, με αναμενόμενη απάντηση που θα επιβεβαιώνει την αμετάβλητη στρατηγική κατάσταση.
Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews.