«Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι κρίσιμη για την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης, απαραίτητο για την προσέλκυση επενδύσεων. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω απλουστευμένων διαδικασιών, μειωμένης γραφειοκρατίας και κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας».
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Μπρατάκο.
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Η προώθηση της παραγωγικότητας και η άρση εμποδίων για τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να χαράξουν τη στρατηγική τους, αποτελεί προτεραιότητά μας. Το ΕΒΕΑ είναι ένας σημαντικός συνεργάτης με τον οποίο θα συνεργαστούμε για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα».
Ο κ. Μπρατάκος, από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία συντονισμένων προσπαθειών για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα πιο ανθεκτικό και δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλο. Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση του επιμελητηρίου να λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και την Πολιτεία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που εξυπηρετούν το συλλογικό συμφέρον.
«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και στήριξη στην παραγωγή. Είναι ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα περιβάλλον όπου η επιχειρηματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί με βάση την ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η συνάντηση εντάσσεται στο θεσμικό διάλογο μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και της Πολιτείας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και σταθερού αναπτυξιακού πλαισίου για την οικονομία.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για εμβάθυνση της φορολογικής σταθερότητας και στη δημιουργία ενός προβλέψιμου φορολογικού πλαισίου που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδυτών, καθώς και στην περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων στο πλαίσιο ευρύτερης διοικητικής μεταρρύθμισης.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας, ειδικά για αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής και την ενίσχυση του τουριστικού και αγροδιατροφικού τομέα, καθώς και στην προώθηση της υψηλής βιοτεχνίας ως μέσου εξαγωγικής δραστηριότητας.