Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την Τετάρτη την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος στην Αυστραλία, αξίας 1,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο της συμμαχίας AUKUS. Η συμφωνία αυτή, που έχει γίνει μυστικά πίσω από την πλάτη της Γαλλίας, στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.
Η τριμερής συμφωνία AUKUS, που υπογράφηκε το 2021 μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, επιδιώκει την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων και την καταπολέμηση των κινεζικών φιλοδοξιών στον νότιο Ειρηνικό.
Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας (DSCA), «η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την ικανότητα της Αυστραλίας να ανταπεξέλθει σε τρέχουσες και μελλοντικές απειλές».
Η συμφωνία περιλαμβάνει περίπου 200 πυραύλους AIM-120C και 200 AIM-120D, καθώς και σχετικό εξοπλισμό.
Η DSCA τόνισε ότι «η Αυστραλία είναι από τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας στην περιοχή» και χαρακτήρισε «κρίσιμο για το αμερικανικό εθνικό συμφέρον» να υποστηριχθεί η ανάπτυξη μιας ισχυρής και έτοιμης για χρήση άμυνας από τον σύμμαχό τους.
Μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απομένει η περαιτέρω έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, διαδικασία που συνήθως είναι τυπική.
Η Αυστραλία και η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη συμφωνία AUKUS, η οποία υπογράφηκε κατά την διακυβέρνηση του πρώην προεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Η συμμαχία αυτή δημιουργήθηκε χωρίς τη γνώση της Γαλλίας, η οποία είδε να ακυρώνεται μια σημαντική συμφωνία πώλησης υποβρυχίων με την Αυστραλία.
Στο πλαίσιο της AUKUS, η Αυστραλία προγραμματίζει να αποκτήσει έναν στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων μέχρι το 2040.
Η Κίνα έχει εκφράσει έντονες επικρίσεις κατά της συμμαχίας, θεωρώντας την απειλή για τη δική της ασφάλεια.
Η ανακοίνωση ήρθε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στον τομέα του εμπορίου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Παρόλο που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή των παγκόσμιων δασμών αντιστάθμισης, αύξησε περισσότερο τους ήδη υπάρχοντες δασμούς κατά της Κίνας, μετατρέποντας τη διεθνή εμπορική σύγκρουση σε μια αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.