Δύο εβδομάδες έχουν παρέλθει από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τους δασμούς, από την “Ημέρα της Απελευθέρωσης”, που πυροδότησε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, βασισμένο σε αμφισβητούμενα οικονομικά στοιχεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές. Από τότε, καθημερινά έχουμε ή κατακλυσμό αντιφατικών δηλώσεων, αφήνοντας τους πάντες να αδυνατούν να προσδιορίσουν ποιες θα ισχύουν την επόμενη μέρα, επισημαίνει το CNN.
Επιπλέον, απειλείται μια συνταγματική κρίση, καθώς ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα αμερικανικά δικαστήρια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τον νομικό τομέα και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες – ως εμπορικό εταίρο, προορισμό ταξιδιών και διαχειριστή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς – με σκεπτικισμό.
Μποϊκοτάζ και ταξίδια
Πριν καν ανακοινωθούν οι δασμοί, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς και η Κίνα εξέδωσαν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για την πιθανότητα κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ. Οι Καναδοί, ιδιαιτέρως, ακύρωσαν πολλά από τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ ως αντίδραση στις πολιτικές του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων των δασμών.
Ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι: Στις μεγάλες αεροδρόμια των ΗΠΑ οι αφίξεις αλλοδαπών μειώθηκαν κατά 20% στα τέλη του προηγούμενου μήνα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση του Axios – ένα γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία της χώρας, η οποία αξίζει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η επιθυμία για αμερικανικά προϊόντα πλήττεται επίσης, ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία ανταγωνίζεται τον δασμό της Ουάσινγκτον στο 145%. Την Τρίτη, το Bloomberg ανέφερε ότι το Πεκίνο έχει σταματήσει όλες τις παραλαβές αεροσκαφών και εξαρτημάτων από την Boeing, τον εμβληματικό αμερικανικό κατασκευαστή, ο οποίος υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Είτε πρόκειται για τακτική διαπραγμάτευσης είτε για μόνιμο μποϊκοτάζ, η κατάσταση είναι ανησυχητική για την Boeing, που δεν έχει κερδίσει χρήματα εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, αλλά είναι ευνοϊκή για την ευρωπαϊκή αντίπαλο, Airbus.
Δεν αφορά μόνο τα αεροπλάνα. Οι δασμοί που επιβάλλονται στην Κίνα έρχονται σε μια στιγμή που αμερικανικές μάρκες όπως η Apple, η Nike, η Tesla και η Starbucks χάνουν μερίδιο αγοράς από εγχώριους ανταγωνιστές, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αυτή η απώλεια καταναλωτών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις.
“Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα αμερικανικά εμπορικά σήματα και τους παραγωγούς, λόγω των άμεσων αντιποίνων άλλων κυβερνήσεων, καθώς και της αρνητικής αντίληψης των καταναλωτών για τα αμερικανικά προϊόντα γενικά”, δήλωσε ο John Gilbert, καθηγητής οικονομικών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα. “Οι άνθρωποι θυμούνται – δεν είμαι σίγουρος πόσο γρήγορα αυτή η μνήμη καταστρέφεται, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις καταλήξουν σε συμφωνία”.
Κρίση στα ομόλογα
Φυσικά, υπάρχει και η αναστάτωση στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, που συνιστά ίσως την πιο εμφανή και ανησυχητική αντίκτυπο της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ μέχρι σήμερα. Όταν οι μετοχές υποχώρησαν ως αντίδραση στους δασμούς, η αγορά κρατικών ομολόγων της Αμερικής, το πιο βαρετό, αλλά ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, θα έπρεπε να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για τους επενδυτές.
Αντί γι’ αυτό, τα κρατικά ομόλογα άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία, ένα σημάδι ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των ΗΠΑ να αποπληρώσουν το χρέος τους και να διαχειριστούν την οικονομία τους.
Αυτό είναι ένα οικονομικό ισοδύναμο σήμα συναγερμού πέντε. Εν τω μεταξύ, η αξία του αμερικανικού δολαρίου υποχωρεί – κάτι που δείχνει ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από ένα περιουσιακό στοιχείο που παραδοσιακά θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυτογκόλ στην αξιοπιστία των ΗΠΑ στις χρηματοπιστωτικές αγορές που έχω δει ποτέ”, δήλωσε η Heidi Crebo-Rediker, ανώτερη συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων σε συνέντευξή της. “Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να θεωρηθεί πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι διαφορετικό… Ο Covid ήταν ένα εξωτερικό σοκ. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών του Λευκού Οίκου.”