Μετά την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα την Τετάρτη, ανακοινώνοντας νέους «αμοιβαίους» δασμούς που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο.
Στις 2 Απριλίου, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως «ημέρα απελευθέρωσης», ο Αμερικανος Πρόεδρος θα επιβάλλει νέους τελωνειακούς φραγμούς που θα εξαρτώνται από τους δασμούς που εισάγουν οι χώρες στους αμερικανικούς προϊόντες, καθώς και από άλλους παράγοντες.
Αναταραχή στις αγορές λόγω της αβεβαιότητας του Τραμπ
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σε κλυδωνισμούς εξαιτίας αυτής της προοπτικής. Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν πτώση (−4,04% στο Τόκιο, −3% στην Σεούλ), ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν επίσης πτώση κατά την έναρξη των συνεδριάσεών τους (−0,84% στο Παρίσι, −0,76% στο Λονδίνο, −0,93% στη Φρανκφούρτη).
Δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί τη μεγαλοστομία όσον αφορά τις χώρες που θα πλήξουν τα νέα μέτρα.
«Μας εκμεταλλεύονται»
«Θα ξεκινήσουμε με όλες τις χώρες, θα δούμε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από το Air Force One, αποκλείοντας το ενδεχόμενο οι δασμοί να αφορούν μόνο μερικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
«Δεν άκουσα ότι αφορούν 15, 10 ή 20 χώρες», επεσήμανε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των χωρών που θα πλήξουν οι νέοι δασμοί.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπεσέντ, ανέφερε ότι τα μέτρα θα στοχεύσουν το 15% των εμπορικών εταίρων που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανισορροπίες στο εμπόριο εις βάρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι οι χώρες, κυρίως οι σύμμαχοι της Αμερικής, καταχρώνται τη χώρα του.
«Οι δασμοί θα είναι πιο χαμηλοί από αυτούς που αυτοί οι χώρες έχουν επιβάλλει στις Ηνωμένες Πολιτείες για δεκαετίες», πρόσθεσε.
Κριστίν Λαγκάρντ: «Δρόμος προς την αυτονομία»
Η αντίκτυπος της απάντησης των χωρών που θα πλήξουν οι νέοι δασμοί είναι ακόμα άγνωστος. Πεκίνο και Οτάβα ήδη έχουν αρχίσει να απαντούν στους δασμούς που τους έχουν επιβληθεί, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται να πράξει το ίδιο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι αυτή είναι μια «σημαντική υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ «την αποκαλεί “Ημέρα Απελευθέρωσης” για τις ΗΠΑ, ενώ εγώ πιστεύω ότι είναι μια στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και είναι μια πορεία προς την αυτονομία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Πλησιάζει η «ημέρα απελευθέρωσης»
Η Τετάρτη αναμένεται να είναι καθοριστική στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ, με τους δασμούς ως κύριο εργαλείο. Από την 3η Απριλίου και ώρα 04:01 GMT (7:00 τοπική ώρα Ελλάδας), οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επιπλέον 25% δασμούς σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ.
Αρχικά, τα κινεζικά αυτοκίνητα θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τα ευρωπαϊκά.
«Θα φορολογήσουμε τις χώρες που συναλλάσσονται μαζί μας και μας παίρνουν θέσεις εργασίας και πόρους, καθώς έχουν επωφεληθεί υπερβολικά από τη χώρα μας, είτε φίλοι είτε εχθροί. Πολλές φορές οι φίλοι αποδεικνύονται πιο επικίνδυνοι από τους εχθρούς», υπογράμμισε ο Τραμπ ανακοινώνοντας τους νέους δασμούς.
Η επιμονή του Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν περισσότερα απ’ ό,τι εξάγουν είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία. Πιστεύει ότι οι άλλες χώρες επωφελούνται από την πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά, χωρίς να παρέχουν την ίδια πρόσβαση σε προϊόντα της χώρας τους.
Πιστεύει επίσης ότι οι εμπορικοί φραγμοί δεν περιορίζονται μόνο σε δασμούς, όπως με την Κίνα και την Ινδία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους ρυθμιστικούς τομείς. Στο στόχαστρό του βρίσκεται και το φορολογικό καθεστώς των ευρωπαϊκών χωρών, θεωρώντας ότι οι τοπικοί φόροι προστιθέμενης αξίας είναι υπερβολικά υψηλοί.
Έσοδα από τους δασμούς και εκτιμήσεις
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Budget Lab του πανεπιστημίου Yale, οι νέοι δασμοί θα κυμαίνονται στο 5% για τον Καναδά, 17% για την Ινδία, περίπου 19% για τη Γαλλία και τη Γερμανία, και 13% για την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα από αυτά τα μέτρα. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι νέοι δασμοί θα αποφέρουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ίσως και μέχρι ένα δισεκατομμύριο δολάρια» ετησίως.
Με τα έσοδα αυτά, ο Τραμπ σκοπεύει εν μέρει να χρηματοδοτήσει τη μείωση των φόρων που σχεδιάζει για τους Αμερικανούς, διατηρώντας παράλληλα το σύστημα σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους και τις αμυντικές δαπάνες.
Από τη δική του σκοπιά, η αύξηση των τιμών λόγω των δασμών θα αντισταθμιστεί από την αύξηση στην αγοραστική δύναμη λόγω των μειωμένων φόρων, καθώς και τη μείωση του κόστους ενέργειας εξαιτίας της φιλικής προς τα ορυκτά καύσιμα πολιτικής του.
Όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πανεπιστημίου Yale, το κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά μπορεί να είναι «υψηλό»: αναμένεται απώλεια άνω των 2.700 δολαρίων κατά μέσο όρο, ή ακόμα και έως 3.000 δολάρια, αν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ απαντήσουν στους δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ