Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, πρότεινε χθες, Κυριακή, στον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, την ανταλλαγή 252 Βενεζουελάνων που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κρατούνται σε σαλβαδοριανή φυλακή υψίστης ασφαλείας, με «πολιτικούς κρατούμενους» που βρίσκονται υπό κράτηση στην Καράκας. Η πρόταση έρχεται στο πλαίσιο της διαμάχης γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα μεταξύ του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ και των δικαστικών αρχών.
«Θα ήθελα να προτείνω μια ανθρωπιστική συμφωνία για την επαναπατρισμό του 100% των 252 και οι οποίοι απελάθηκαν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση και την παράδοση ίσων αριθμών πολιτικών κρατούμενων από τους χιλιάδες που έχεις φυλακίσει,» δήλωσε ο Μπουκέλε μέσω του κοινωνικού δικτύου X.
«Σε αντίθεση με εσένα (…) εμείς δεν έχουμε πολιτικούς κρατούμενους,» τόνισε ο Μπουκέλε απευθυνόμενος στον Μαδούρο.
Señor @NicolasMaduro, usted ha dicho en numerosas ocasiones que quiere a los venezolanos de regreso y en libertad.
A diferencia de usted, que tiene presos políticos, nosotros no tenemos presos políticos. Todos los venezolanos que tenemos bajo custodia fueron detenidos en el…
— Nayib Bukele (@nayibbukele) April 20, 2025
Ο Μπουκέλε, ο οποίος δέχτηκε επίσκεψη από τον Πρόεδρο Τραμπ στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, αναδεικνύεται σε κομβικό σύμμαχο του Ρεπουμπλικανού Προέδρου στην πολιτική του για τη μετανάστευση.
President Donald J. Trump 🤝🏻 President Nayib Bukele 🇺🇸🇸🇻 pic.twitter.com/DS5k5eZ4Ui
— The White House (@WhiteHouse) April 14, 2025
Πριν από περισσότερες από 30 ημέρες, οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ παρέλαβαν και έκλεισαν σε μία τεράστια φυλακή υψίστης ασφαλείας 288 μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 252 Βενεζουελάνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στη διεθνή συμμορία Tren de Aragua, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική» από την Ουάσινγκτον.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμπ, χαρακτήρισε «κυνική» την πρόταση του Μπουκέλε, καταγγέλλοντας τις «αυθαίρετες φυλακίσεις» των συμπατριωτών του και τις συνθήκες «εξαναγκαστικής εξαφάνισης» τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ελ Σαλβαδόρ.
«Ζητώ άμεσα πλήρη κατάλογο με τα στοιχεία όλων των κρατουμένων, καθώς και αποδείξεις ζωής και ιατρικές εκθέσεις για την κατάσταση της υγείας του καθενός», δήλωσε ο Σάαμπ, προσθέτοντας ότι απαιτεί πληροφορίες σχετικά με τα αδικήματα των Βενεζουελάνων πολιτών στο Ελ Σαλβαδόρ, αν οδηγήθηκαν σε δικαστήριο και ποιοι τους εκπροσωπούν νομικά.
Προ ημερών, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο, ζήτησε από τον Μπουκέλε να επανεισαγάγει τους Κολομβιανούς που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και βρίσκονται στην ίδια φυλακή.
Η απέλαση αυτών των μεταναστών επιβλήθηκε στον Τραμπ μέσω του νόμου «Alien Enemies Act» του 1798, η χρήση του οποίου περιοριζόταν μέχρι τώρα σε περιόδους πολέμου.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στους δικαστές που αντιτίθενται στην πολιτική του, μετά από μια σημαντική ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης εξαπέλυσε κριτική στους «μετρίους της ριζοσπαστικής αριστεράς», κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να «στηρίξουν τη χώρα μας με δολοφόνους, βαρόνους ναρκωτικών, επικίνδυνους κρατούμενους και ανθρώπους που κακοποιούν γυναίκες» σε ένα μήνυμά του για το Πάσχα μέσω του Truth Social.
Επιπλέον, στόχευσε τους «δυσκίνητους και αναποτελεσματικούς» δικαστές που του επιτρέπουν να συνεχίζεται «αυτή η επιβλαβής επίθεση κατά του έθνους μας».

Προ ημερών, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σταμάτησε προσωρινά την κυβέρνηση Τραμπ από την απέλαση περισσότερων Βενεζουελών που κατηγορούνται ότι ανήκουν σε συμμορίες, επικαλούμενοι τον νόμο «Alien Enemies».
Δύο από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δικαστηρίου εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση, με τον Σάμιουελ Αλίτο να την χαρακτηρίζει «βιαστική» και «αμφισβητήσιμη».
Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης ως κορυφαία προτεραιότητα, διαρκώς αναφερόμενος σε «εισβολή» και «εγκληματίες από το εξωτερικό», με μεγάλη κάλυψη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.
Ωστόσο, οι δικηγόροι πολλών από τους απελαθέντες μετανάστες διαμαρτύρονται έντονα, ισχυριζόμενοι ότι οι πελάτες τους δεν είναι μέλη καμίας συμμορίας, δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα και έχουν στοχοποιηθεί απλώς λόγω τατουάζ.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ανησυχία στην αντιπολίτευση και τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά από δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «ήθελε» να στείλει στο Ελ Σαλβαδόρ εγκληματίες με αμερικανική υπηκοότητα.
«Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο σε κρίση συνταγματικότητας», προειδοποίησε η Έιμι Κλόμπουσαρ, Δημοκρατική γερουσιαστής από τη Μινεσότα, μέσω του CNN.
Οι δικαστές έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν τις μαζικές απελάσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ, προκαλώντας την οργή της.
Σε μία εμβληματική υπόθεση, η κυβέρνηση Τραμπ κλήθηκε να «διευκολύνει» την επιστροφή του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, ενός Σαλβαδοριανού μετανάστη που απελάθηκε άδικα και σήμερα κρατείται στο Ελ Σαλβαδόρ.
Παρά την αναγνώριση ότι όλα αυτά συνέβησαν λόγω «διοικητικού λάθους», η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει αμετανόητη, λέγοντας ότι ο σύζυγος Αμερικανίδας και πατέρας μικρού παιδιού, που κατηγορήθηκε χωρίς αποδείξεις ότι ανήκει σε συμμορία, «δεν πρόκειται να επιστρέψει» στις ΗΠΑ.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ αψηφά τις δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν στο Fox News, καταδικάζοντας τη μεταφορά των μεταναστών σε φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ χωρίς δικαστική απόφαση και τονίζοντας την συνάντησή του με τον κ. Αμπρέγο Γκαρσία προ ημερών.
«Όταν στερείς από κάποιον τα δικαιώματά του που εγγυώνται το Σύνταγμα, απειλείς τα συνταγματικά δικαιώματα όλων μας», προσέθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ