Το νέο ελληνικό αντι-drone σύστημα «Κένταυρος», το οποίο έχει εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Ψαρά», θα προστεθεί και στις τρεις νέες φρεγάτες FDI Belharra του Πολεμικού Ναυτικού.
Μαζί σας ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΖΑΝΙΤΗΣ – ΠΗΓΗ: Realnews
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η Naval Group, υπεύθυνη για την κατασκευή των τριών φρεγατών στη Γαλλία, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το οποίο επικεντρώνεται στην εγκατάσταση του συστήματος «Κένταυρος» (C-UAS).
Αυτό το σύστημα, που έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την ΕΑΒ, έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Στις 6 Ιουλίου 2024, η φρεγάτα «Ψαρά», με το σύστημα «Κένταυρος», κατέρριψε δύο drones που εκτοξεύτηκαν από τρομοκράτες Χούθι.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδια, η τοποθέτηση του αντι-drone συστήματος σχεδιάζεται και για τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ κλάσης «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού και τις επτά πυραυλάκατους.
Το MoU επιδιώκει επίσης την αξιολόγηση της ΕΑΒ για συμμετοχή στη λίστα εταίρων της γαλλικής εταιρείας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, σε συνεργασία για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Οι συνεργασίες της Ελλάδας και της Γαλλίας, με ηγέτες τις ΕΑΒ και Naval, έχουν ήδη ξεκινήσει, ενισχύοντας την αμυντική τους συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς.
Όπως αναφέρουν πηγές της Realnews, έγιναν επαφές για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο των ισχυρών σχέσεων Αθήνας και Παρισιού στον τομέα της τεχνολογίας.
Η προγραμματισμένη συνεργασία βάσει του MoU εστιάζει σε δύο κύριους τομείς:
1. Ενσωμάτωση τεχνολογιών κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων για ναυτικές πλατφόρμες στο πλαίσιο του προγράμματος «FDI Belharra» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και στις φρεγάτες κλάσης «Κίμων».
2. Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), που περιλαμβάνει την υποβολή κοινών προτάσεων για εθνικά και διεθνή προγράμματα καινοτομίας, με εξειδικευμένους όρους που θα συμφωνηθούν από κοινού.
Δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων επιβεβαιώνουν την πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για συμβασιοποίηση του «Κένταυρος», ενώ η αξιοποίησή του στα προγράμματα καινοτομίας είναι ήδη σε εξέλιξη.
Ασύμμετρες απειλές
Το ελληνικό σύστημα «Κένταυρος» σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον ηλεκτρονικό πόλεμο, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει σύγχρονες απειλές, όπως UAV και drones. Χρησιμοποιεί καινοτόμες ηλεκτρονικές τεχνολογίες, παρέχοντας στρατηγικά πλεονεκτήματα σε όλα τα επίπεδα άμυνας.
Προσφέρεται έτσι διπλή δράση: τυφλότητα στο σύστημα πλοήγησης της απειλής και παρεμβολές στις συχνότητες, επιτρέποντας στον χειριστή να πάρει τον έλεγχο και να προχωρήσει στην αυτοκατάρριψή του.
Τα οφέλη του «Κένταυρος» ξεπερνούν το κόστος κατασκευής, επιτρέποντας εκτενή εξοικονόμηση πόρων σε σύγκριση με παραδοσιακά συστήματα. Ενώ το κόστος ενός UAV μπορεί να φτάσει τα 40.000 ευρώ, η χρήση πυραυλικών συστημάτων για την εξουδετέρωσή τους μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Το κόστος του «Κένταυρος», από την άλλη, είναι ελάχιστο, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
Αναφορικά με τη λειτουργία του, το «Κένταυρος» μπορεί να λειτουργεί συνεχώς, προσφέροντας ανελλιπή προστασία χωρίς περιορισμούς, ενώ το κόστος του είναι μόλις το 1/4 του κόστους ενός αντιαεροπορικού πυραύλου Aster 30.
Έγκαιρη προειδοποίηση
Η ταχύτητα στην ανίχνευση και προειδοποίηση του «Κένταυρος» είναι αναντικατάστατη, όπως αναφέρουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και μηχανικοί της ΕΑΒ. Το σύστημα δίνει άμεσες προειδοποιήσεις, επιτρέποντας στους χειριστές να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας ακριβή στρατηγική διαχείριση της κατάστασης.
Η συνεργασία αυτή αποτελεί κομβικό σημείο στην στρατηγική της ΕΑΒ για διεύρυνση της συνεργασίας με κορυφαίους αμυντικούς τεχνολογικούς εταίρους, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο του Re-Arm Europe και στον παγκόσμιο χάρτη της αμυντικής καινοτομίας.