Οι Κινέζοι εξαγωγείς αντέδρασαν γρήγορα στους υψηλούς δασμούς που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους, ακυρώνοντας αποστολές και ανακατευθύνοντας εμπορεύματα σε άλλες χώρες. Αυτές οι ενέργειες προέρχονται από τις πρώτες αλληλοδράσεις στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τετάρτη μια 90ήμερη αναστολή των επιπλέον δασμών για τις περισσότερες χώρες, διατηρώντας όμως τους δασμούς ύψους 104% στην Κίνα και προσθέτοντας επιπλέον 21% για να τιμωρήσει το Πεκίνο για τις αντεκδράσεις του. Αντίκτυποι αυτής της κυβερνητικής απόφασης είναι οι Κινέζοι πωλητές στα ηλεκτρονικά καταστήματα που αυξάνουν τις τιμές τους κατά 70% για τους Αμερικανούς αγοραστές, με άλλους να σκέφτονται να αποχωρήσουν από την αγορά των ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί καθιστούν το εμπόριο μη βιώσιμο, σύμφωνα με μια από τις σημαντικές ενώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.
Κατά την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε τη διεθνή κοινότητα ότι οι δασμοί κατά της Κίνας δεν ανέρχονται στο 125%, αλλά στο 145%, εάν ληφθούν υπόψη και παλαιότεροι δασμοί που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, αφού ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια Υπουργικού Συμβουλίου ότι επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Κίνα για την λήξη του εμπορικού πολέμου, δίνοντας την αίσθηση ότι διαπραγματεύεται με το Πεκίνο.
«Διασχίζουμε τη φωτιά και το νερό»
«Οι Κινέζοι πωλητές δεν μπορούν να αντέξουν το πρόσθετο [οικονομικό] βάρος που προκύπτει από τις αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Wang Xin, πρόεδρος της Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association, που εκπροσωπεί πάνω από 2.000 Κινέζους πωλητές. «Διασχίζουμε τη φωτιά και το νερό», πρόσθεσε ο Wang, καθώς οι έμποροι που εκπροσωπεί πωλούν προϊόντα στις ΗΠΑ μέσω πλατφορμών όπως η Amazon, η Shein και η Temu. Ένας πωλητής της Temu από την Γκουανγκζού ανέφερε ότι μερικοί συνάδελφοί του έχουν δημιουργήσει εργοστάσια σε τρίτες χώρες, όπως η Ιορδανία, προκειμένου να ολοκληρώνουν τα προϊόντα και να τα εξάγουν από εκεί στις ΗΠΑ. Άλλοι πωλητές πειραματίζονται με την επαναδρομολόγηση εμπορευμάτων μέσω χωρών που έχουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τους Κινέζους κατασκευαστές που μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός της χώρας, ειδικά από τη στιγμή που ο Τραμπ έχει δείξει τη διάθεση να επεκτείνει τους δασμούς σε άλλες χώρες πέραν της Κίνας.
Προς το παρόν, οι περισσότεροι Κινέζοι έμποροι βρίσκονται σε αναμονή. «Είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Hu Jianlong, διευθύνων σύμβουλος της Brands Factory, πλατφόρμας που παρέχει πληροφορίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Μεγάλη αβεβαιότητα
Οι ναυτιλιακές εταιρείες αναφέρουν ότι παραγγελίες για τον Ειρηνικό ακυρώνονται, και αναμένουν ολοένα και πιο συχνές αναταραχές τις επόμενες εβδομάδες. «Πλέον βλέπουμε έναν τεράστιο αριθμό ακυρώσεων», δήλωσε πηγή από τη βιομηχανία των μεταφορών στη Σαγκάη.
«Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν την απόσυρση εμπορευματοκιβωτίων. Έχουμε μια νέα παραγγελία περίπου 100 εμπορευματοκιβωτίων που έπρεπε να πάνε στο Χιούστον, και τώρα είναι σε αναμονή», πρόσθεσε η πηγή. «Η κατάσταση αλλάζει σχεδόν κάθε ώρα».
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ακυρώσεων των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ λόγω των κινέζικων δασμών. Ένα φορτίο φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ακυρώθηκε εξαιτίας των αυξημένων δασμών, όπως ανέφερε πηγή που είναι ενήμερη για την κατάσταση. Οι ΗΠΑ εξάγουν επίσης γεωργικά προϊόντα, μηχανήματα και άλλα αγαθά στην Κίνα.
Η Κίνα προχώρησε την Πέμπτη στην εφαρμογή πρόσθετων δασμών 84% κατά των ΗΠΑ, όπως είχε προγραμματιστεί, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδό τους σε πάνω από 100% για τις αμερικανικές εισαγωγές. Ενώ ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν αναμένεται να υποχωρήσει από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, δεν έχει κάνει καμία άμεση κίνηση να συμπαραταχτεί με τον υψηλότερο συντελεστή του Τραμπ.
«Αν επιθυμείτε να διαπραγματευτείτε, η πόρτα είναι ανοιχτή, αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνει υπό ίσους όρους, βασισμένος στον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. «Αν επιθυμείτε να πολεμήσετε, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους. Οι πιέσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπιστεί η Κίνα».
Το γουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2007, επιβεβαιώνοντας ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να επιτρέψει σταδιακή υποτίμηση ως αντίκτυπο στους αμερικανικούς δασμούς. Το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε την Πέμπτη στα 7,351 Rmb ανά δολάριο, το πιο αδύναμο επίπεδό του εδώ και σχεδόν 18 χρόνια, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υποβάθμισε το ρυθμιστικό ποσοστό του νομίσματος για έκτη συνεχόμενη ημέρα.
Έπειτα ανέκαμψε και διαπραγματεύτηκε περίπου στα 7,314 Rmb ανά δολάριο. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε την Τετάρτη την Κίνα να μην υποτιμά το νόμισμά της.
Επιπλέον, το Πεκίνο εξετάζει δυναμικά τη διπλωματία, πραγματοποιώντας συνομιλίες με τον Επίτροπο Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maroš Šefčovič, και τον υπουργό Εμπορίου της Μαλαισίας, Zafrul Aziz, η χώρα του οποίου προεδρεύει του εμπορικού μπλοκ ASEAN.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της ASEAN, για να διατηρήσουν από κοινού το πολυμερές εμπορικό σύστημα», αναφέρει ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, ανταγωνιζόμενες την ανακοίνωση του Τραμπ. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση 5,2%, μετά από κέρδη 9,5% την Τετάρτη. Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ιαπωνικός δείκτης Topix έκλεισε με άνοδο 8,1%, ενώ ο Taiex της Ταϊβάν κέρδισε 9,3%. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 3,7%, με τον γερμανικό Dax να ενισχύεται κατά 4,5% και τον FTSE 100 να καταγράφει άνοδο 3%.
Αντιθέτως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας ήταν σχετικά ήρεμοι, αλλά έκλεισαν με άνοδο, παρά την πίεση των δασμών που βάραιναν την εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με αναλυτές, η «εθνική ομάδα» – οι κυβερνητικά υποστηριζόμενοι θεσμοί – μπορεί να έχουν συνεισφέρει στην ανοδική αυτή κίνηση.
Τόσο η Τετάρτη όσο και η Πέμπτη δεν ήταν εύκολες ημέρες. Ο Τραμπ παραδέχθηκε έμμεσα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σχέδιό του, καθώς φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η επιμονή των Κινέζων που τους κρατά σε σύγκρουση, αλλά και οι προετοιμασίες τους για την τρέχουσα κατάσταση.
Πιθανώς και οι δύο πλευρές να θέλουν μια συμφωνία. Αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα. Το πιο κρίσιμο είναι ποια πλευρά θα κάνει το πρώτο βήμα, δηλώνοντας ότι έχει την αδυναμία. Το ζήτημα της γοητείας είναι σημαντικό, αλλά ο Τραμπ έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις μέχρι τώρα. Επιπλέον, το χάσμα που χωρίζει τις δύο οικονομίες στο εμπόριο είναι τεράστιο και περίπλοκο. Θα απαιτηθεί χρόνος για να γεφυρωθεί. Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε.