Ανησυχίες των Ελβετικών Αρχών για Πλημμύρες μετά από Τεχνητή Λίμνη λόγω Αποκόλλησης Παγετώνα
Ο παγετώνας έχει σχεδόν εξαφανίσει ολόκληρο ένα ορεινό χωριό στο νότιο τμήμα της Ελβετίας.
Η τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε μετά την αποκόλληση του παγετώνα Μπιρχ στις Ελβετικές Άλπεις μεγαλώνει συνεχώς, καθώς μεγάλες μάζες πάγου, λάσπης και βράχων έχουν μπλοκάρει τη ροή του ποταμού Λόντζα στην κοιλάδα Λέτσενταλ, προκαλώντας φόβους για πλημμύρα.
«Σήμερα θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Αντουάν Ζακόντ, μέλος της υπηρεσίας πολιτικής και στρατιωτικής προστασίας του καντονιού Βαλέ, όπως ανέφερε το πρακτορείο Keystone-ATS. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στην κοιλάδα που βρίσκεται παρακάτω», πρόσθεσε.
Εκκένωση Κατοίκων από Χωριά
Για προληπτικούς λόγους, 16 άτομα απομακρύνθηκαν χθες το βράδυ από δύο χωριά κάτω από την πληγείσα περιοχή.
Ο Ραφαέλ Μαγιοράζ, υπεύθυνος διαχείρισης φυσικών καταστροφών του καντονιού, ανέφερε ότι οι βράχοι και ο πάγος έχουν διακόψει τη ροή του ποταμού Λόντζα σε μήκος 2 χιλιομέτρων. Επισήμανε ότι τα συσσωρευμένα μπάζα «μοιάζουν με βουνό, και έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη που συνεχώς μεγαλώνει».
Από την κατάρρευση του παγετώνα Μπιρχ, σχεδόν το 90% του γραφικού χωριού Μπλάτεν έχει καταστραφεί, ενώ ένας κάτοικος παραμένει αγνοούμενος, όπως ανέφεραν οι αρχές.
Η αποκόλληση του παγετώνα είχε προβλεφθεί, καθώς είχαν παρατηρηθεί πολλές κατολισθήσεις στην περιοχή.
Ο αγνοούμενος είναι ένας 64χρονος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο κατά τη στιγμή της καταστροφής, σύμφωνα με την αστυνομία του Βαλέ.
Βίντεο στο YouTube απεικονίζουν τη δραματική κατάρρευση του παγετώνα, με την εντυπωσιακή δύναμη που τον γεμίζει μέχρι και την απέναντι πλαγιά.
Το γεγονός καταγράφηκε από όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον Μαγιοράζ, «3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων έπεσαν ξαφνικά πάνω στον παγετώνα, τον παρασύροντας προς τα κάτω στην κοιλάδα».
Το περιστατικό έχει επαναφέρει τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των ανερχόμενων θερμοκρασιών στους παγετώνες των Άλπεων, αν και οι περιβαλλοντολόγοι είναι διστακτικοί να συνδέσουν την αποκόλληση με την κλιματική αλλαγή.