Ένα εκτελεστικό διάταγμα που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζει τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά φαρμάκου και υγειονομικής περίθαλψης.
Μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επαναφορά της πολιτικής «Most-Favored-Nation – MFN» στην τιμολόγηση των φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών ανακοίνωσε την προχώρηση της εφαρμογής του. Σκοπός είναι να καθοριστούν στόχοι τιμών για φάρμακα χωρίς ανταγωνισμό γενόσημων ή βιοομοειδών, ώστε οι ΗΠΑ να πληρώνουν την ίδια τιμή με τον παραλήπτη που έχει την χαμηλότερη τιμή.
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της πολιτικής MFN θα οδηγήσει σε μείωση τιμών από 30% έως 80%, εξασφαλίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν θα πληρώνουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από άλλες χώρες για φάρμακα που συχνά παρασκευάζονται στα ίδια εργοστάσια. «Ως ο μεγαλύτερος αγοραστής φαρμακευτικών προϊόντων, οι Αμερικανοί πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχουν την καλύτερη προσφορά», τόνισε ο πρόεδρος Τραμπ.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι η εφαρμογή αυτού του διατάγματος δεν θα έχει αποκλειστικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς και τις επιχειρήσεις στην Αμερική. Μετά την ανακοίνωση, ο Stephen J. Ubl, διευθύνων σύμβουλος της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), ανέφερε ότι η πιθανολογούμενη εισαγωγή τιμών από φθηνές χώρες θα αποτελέσει κακή συμφωνία για τους Αμερικανούς ασθενείς και εργαζομένους, θέτοντας σε κίνδυνο τις επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που σκοπεύουν να κάνουν οι εταιρείες μέλη της PhRMA στην Αμερική, πλήττοντας θέσεις εργασίας και την οικονομία, καθώς και αυξάνοντας την εξάρτηση από την Κίνα σε θέματα καινοτομίας φαρμάκων.
Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ομιλία του στο 9ο Υγειονομικό Συνέδριο Καινοτομίας τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν ο πρόεδρος Τραμπ επιμείνει στην πολιτική του, αναμένεται σημαντική αύξηση στο κόστος των φαρμάκων, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε εταιρείες, κυβερνήσεις και ασθενείς.