Στα ερείπια της καταστροφής από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο, προεκλογικές αφίσες καλούν τον κόσμο να στηρίξει τη Χεζμπολάχ στις εκλογές του Σαββάτου, με στόχο να αποδείξει τη διατήρηση της πολιτικής της επιρροής παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από τον πόλεμο το περασμένο έτος.
Η τοπική ψηφοφορία είναι κρίσιμη για τη Χεζμπολάχ, καθώς συμπίπτει με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για τον αφοπλισμό της και τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι σιίτες μουσουλμάνοι ψηφοφόροι της συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις της σύγκρουσης.
Τρεις γύροι ψηφοφορίας που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα αυτόν τον μήνα ήταν επιτυχείς για την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα. Στο νότο, πολλές φυλές δεν θα διεξάγουν νέες εκλογές, παρέχοντας πρόωρες νίκες στη Χεζμπολάχ και στους συμμάχους της.
«Θα ψηφίσουμε με το αίμα μας», δήλωσε ο 21χρονος Αλί Ταμπάτζα, εκφράζοντας την πίστη του στη Χεζμπολάχ. Θα ψηφίσει στην Ναμπατιέ αντί στο κατεστραμμένο χωριό του Αντεσέ.
«Είναι ερημωμένο», πρόσθεσε.
Το γεμάτο ερείπια τοπίο του νοτίου Λιβάνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καταστροφικής επίδρασης του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ πυροβόλησε για να υποστηρίξει τη Χαμάς στην αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, με αποτέλεσμα μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση.
Η Χεζμπολάχ πλέον φαίνεται σε πτώση, με ηγέτες και χιλιάδες μαχητές να έχουν χάσει τη ζωή τους, τη θέση της στο λιβανικό κράτος να έχει υποχωρήσει σημαντικά και τους πολιτικούς της αντιπάλους να κερδίζουν έδαφος.
Η νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει plans για τη δημιουργία κρατικού μονοπωλίου στα όπλα, υπονοώντας ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να αφοπλιστεί – όπως απαιτείται από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτες εκλογικές ενδείξεις δείχνουν ότι «ο πόλεμος δεν κατάφερε να υπονομεύσει τη δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στην κοινότητα», ανέφερε ο Μοχανάντ Χάγκε Άλι από το Carnegie Middle East Center, προσθέτοντας ότι «πολλοί Σιίτες sienten ότι η μοίρα τους είναι αλληλένδετη με τη μοίρα της Χεζμπολάχ».
Η Χεζμπολάχ έχει αποτελέσει πηγή διχασμού εδώ και καιρό στον Λίβανο, καθώς έχει προκαλέσει και πολέμους στο παρελθόν. Οι αντίπαλοι της υποστηρίζουν ότι η Χεζμπολάχ έχει εμπλέξει τη χώρα σε συγκρούσεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιούσεφ Ράτζι, εχθρός της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι δεν αναμένονται ξένες δωρεές για την ανασυγκρότηση έως ότου το κράτος θεσπίσει μονοπώλιο στα όπλα.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ κατηγορεί την κυβέρνηση για την αργή πρόοδο στην ανασυγκρότηση και τονίζει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες.
Όροι για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ
Ο Χέγκ Άλι αναφερόμενος στο θέμα του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, είπε ότι «θα είναι δύσκολο να αποδεχτεί κάτι τέτοιο». Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι τα όπλα της έχουνριοποιηθεί από το νότο, συνδέοντας όμως τη συζήτηση αυτή με την αποχώρηση του Ισραήλ από πέντε κατεχόμενες περιοχές και τον τερματισμό των επιθετικών επιφορών.
Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι η Χεζμπολάχ διατηρεί υποδομές μάχης, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών στο νότο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «βαθιά παραβίαση της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου».
Μια γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ανασυγκρότηση αν το Ισραήλ συνεχίσει να πλήττει και η λιβανική κυβέρνηση δεν προχωρήσει γρήγορα στον αφοπλισμό.
Οι δωρητές ζητούν επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις από τη Βηρυτό.
Προβλήματα στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου
Ο Χασέμ Χαϊντάρ, επικεφαλής του κυβερνητικού Συμβουλίου για το Νότο, δήλωσε ότι το κράτος δεν έχει επαρκή κεφάλαια για την ανασυγκρότηση, αλλά ανέφερε πρόοδο στην απομάκρυνση ερειπίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο Λίβανος χρειάζεται 11 δισεκατομμύρια δολάρια για ανασυγκρότηση και αποκατάσταση.
Στη Ναμπατιέ, ένα σωρός από μπάζα συνιστά την πρώην τοποθεσία του καταστήματος του 71χρονου Χαλίλ Ταρχινι, το οποίο καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση και νιώθει ότι δεν έχει νόημα να ψηφίσει. «Το κράτος δεν μας στήριξε», δήλωσε.
Η κατάσταση μετά τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ το 2006 ήταν πολύ διαφορετική, με βοήθεια από το Ιράν και τον κόλπο.
Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι έχει υποστηρίξει 400.000 ανθρώπους, καλύπτοντας ενοίκια, έπιπλα και ανακαίνιση, ωστόσο οι διαθέσιμοι πόροι φαίνονται ανεπαρκείς από το 2006.
Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι οι κρατικές αρχές εμποδίζουν τη ροή κεφαλαίων από το Ιράν, ενώ οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν πλήξει την οικονομία της Τεχεράνης.
Η οικονομική βοήθεια από τα κράτη του Κόλπου έχει μειωθεί λόγω της εμπλοκής της Χεζμπολάχ σε περιφερειακές συγκρούσεις και της κατάταξής της ως τρομοκρατικής οργάνωσης το 2016. Η Σαουδική Αραβία στηρίζει την πολιτική της λιβανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία κρατικού μονοπωλίου στα όπλα.
Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να διαιρέσει περισσότερους τους Λιβανέζους.
«Πώς μπορεί ένα μέρος της χώρας να είναι σταθερό ενώ ένα άλλο υποφέρει;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στους Σιίτες του νότου και σε άλλες περιοχές, όπως τα νότια προάστια της Βηρυτού που πλήττονται από τις επιθέσεις του Ισραήλ.
Πηγή: Reuters