Ένας σεφ αποκάλυψε το μυστικό για ένα «φανταστικό» πιάτο ζυμαρικών, το οποίο μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη μακροχρόνια ζωή. Αυτή η συνταγή εμπνέεται από τις «μπλε ζώνες», και συγκεκριμένα από τη Σαρδηνία, μια περιοχή παγκοσμίως γνωστή για τους ανθρώπους με μακροχρόνια ζωή.
Ένα υγιεινό πιάτο με σαρδηνιανές επιρροές
Ο σεφ Francesco Mattana, γνωστός γαστρονομικός influencer στο TikTok, μοιράστηκε την παραδοσιακή συνταγή για ταλιατέλες primavera με φασόλια, όσπρια και φρέσκα λαχανικά. Η περιγραφή του για το πιάτο είναι ότι είναι τα «ζυμαρικά για να φτάσετε τα 100 χρόνια», επισημαίνοντας τη σύνδεσή του με τη μακροχρόνια ζωή που διακρίνει τη Σαρδηνία.
Ο Francesco τόνισε την απλότητα της συνταγής, η οποία περιλαμβάνει βασικά υλικά της σαρδηνιανής διατροφής. Συνδυάζοντας τα φασόλια και τα όσπρια με φρέσκα λαχανικά και την πλούσια γεύση του τυριού πεκορίνο, δημιουργεί ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο.
Η Σαρδηνία, η πρώτη περιοχή που αναγνωρίστηκε ως Μπλε Ζώνη, έχει εκπληκτικά στατιστικά σχετικά με τη μακροχρόνια ζωή, με περίπου 33,6 εκατοντάχρονους ανά 100.000 κατοίκους.
Συνταγή για ταλιατέλες primavera που προάγουν τη μακροχρόνια ζωή
Συστατικά
- 300 γρ. ταλιατέλες
- 1/4 πράσο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κουταλιές σούπας αρακάς
- 1 χούφτα κουκιά
- 1 χούφτα φασολάκια
- 1 χούφτα ντοματίνια
- Τριμμένο τυρί πεκορίνο
- Φρέσκος βασιλικός
- Φρέσκια μέντα
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Προετοιμάστε τα λαχανικά: ψιλοκόψτε το σκόρδο και το πράσο. Κόψτε τα φασολάκια στη μέση και αφαιρέστε τα κουκιά από τους λοβούς.
- Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σωτάρετε το πράσο, τα φασολάκια και τα κουκιά για μερικά λεπτά.
- Προσθέστε τον αρακά, τα ντοματίνια και το σκόρδο. Ανακατέψτε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέστε λίγο νερό, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
- Ταυτόχρονα, βράστε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Όταν οι ταλιατέλες είναι έτοιμες, μεταφέρετέ τες στο τηγάνι με τα λαχανικά και προσθέστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
- Προσθέστε φρέσκο βασιλικό, μέντα, ξύσμα λεμονιού και τριμμένο πεκορίνο. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε επιπλέον ελαιόλαδο και νερό από τα ζυμαρικά αν χρειάζεται. Σερβίρετε αμέσως.
Ο σεφ Francesco Mattana ενθαρρύνει όλους να δοκιμάσουν αυτή την «φανταστική» συνταγή για να απολαύσουν τις γεύσεις και τα πιθανά οφέλη της μακροχρόνιας ζωής.
@our_cookingjourney Live to 100, Pasta 🍝 With this beautiful tagliatelle primavera we’re saying goodbye to spring and hello to summer! ☀️ A simple recipe packed full of beans and legumes, which are an essential part of the Sardinian diet. The flavours of the green beans, broad beans and peas combine with the freshness of the tomatoes, lemon, basil and mint and the savoury of the pecorino cheese make this dish a joy to eat! The sauce can also be used simply on top of toasted bread or as a bed for baked fish! Here are the ingredients 👇 300g tagliatelle ¼ of a leek 2 garlic cloves 3 tbsp of peas A handful of broad beans A handful of green beans A handful of baby plum tomatoes Pecorino cheese Lemon zest Olive oil #tagliatelle #lemon #greenbeans #beans #pulses #tomato #pecorino #quickmeals #pastarecipe #comfortfood #bestpasta #recipeshare #italianfood #cheese #ciboitaliano #simplerecipes #healtyfood #vegetarian #soulfood ♬ original sound – Francesco Mattana