Η Ιαπωνία αμέσως μετά από 25 χρόνια εισάγει ρύζι από τη Νότια Κορέα, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των καταναλωτών.
Το ρύζι από τη Νότια Κορέα έφτασε στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας την πρώτη του είσοδο από το 1999, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η τιμή του εγχώρια παραγόμενου ρυζιού συνεχίζει να αυξάνεται, παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακουφίσει την πίεση στους αγοραστές.
Η τιμή του εγχώριου ρυζιού έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που έχει αυξήσει τη ζήτηση για φθηνότερες ξένες επιλογές, παρά τους υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές.
Η ποσότητα του νοτιοκορεατικού ρυζιού που πωλείται διαδικτυακά και στα σούπερ μάρκετ είναι ακόμα μικρή, αγγίζοντας τους δύο τόνους, αλλά υπάρχουν σχέδια για αποστολή 20 επιπλέον τόνων τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NHK.
Παρόλο που οι Ιάπωνες καταναλωτές συνήθως είναι διστακτικοί όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση του ξένου ρυζιού – όπως η περίπτωση του ταϊλανδέζικου ρυζιού το 1993 που έμεινε αδιάθετο – η τρέχουσα κρίση τους έχει ωθήσει να δοκιμάσουν ξένες επιλογές.
Ρύζι εξαγωγών σε υψηλά επίπεδα από το 1990
Οι εξαγωγές ρυζιού της Νότιας Κορέας προς την Ιαπωνία αναμένονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, την ίδια ώρα που η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και για τους παραγωγούς από τις ΗΠΑ.
Ο Αράτα Χιράνο, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Τόκιο, έχει αλλάξει από ιαπωνικό σε αμερικανικό ρύζι πέρυσι, καθώς η έλλειψη εγχώριου ρυζιού είχε εκτοξεύσει τις τιμές.
Ο Hirano ανέφερε στο Reuters ότι η τιμή του καλιφορνέζικου ρυζιού που προσφέρει έχει διπλασιαστεί από την πρώτη του αγορά το περασμένο καλοκαίρι, αλλά παραμένει φθηνότερη από το τοπικό προϊόν.
Στην εβδομάδα που έληξε στις 6 Απριλίου, οι τιμές του ιαπωνικού ρυζιού στα σούπερ μάρκετ είχαν μέση τιμή 4.214 γιεν (30 δολάρια/22 λίρες) για 5 κιλά – περισσότερες από διπλάσιες σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Αυτή η τάση ώθησε την ιαπωνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα μεγάλα αποθέματα ρυζιού που διαθέτει. Τον Μάρτιο, άρχισε να απελευθερώνει 210.000 τόνους αποθεμάτων, προσπαθώντας να ανακόψει τις αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν από έντονες καλοκαιρινές θερμοκρασίες, πανικό και προβλήματα διανομής.
Πηγή: Guardian