Ειδικοί αποκαλύπτουν ένα σημαντικό μυστικό για την καλύτερη ποιότητα ύπνου, το οποίο σχετίζεται άμεσα με έναν παράγοντα που συχνά παραβλέπουμε: τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου. Η σωστή ρύθμιση αυτού του στοιχείου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ξεκούρασή σας.
Η ιδανική θερμοκρασία για έναν ποιοτικό ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς
Πολλοί από εμάς έχουμε τις δικές μας ρουτίνες πριν τον ύπνο. Αλλά τι θα συμβεί αν μια απλή αλλαγή στο περιβάλλον του ύπνου μας είναι το «κλειδί» για να ξυπνήσουμε πιο ανανεωμένοι; Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει πώς η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Γήρανση Hinda και Arthur Marcus στις ΗΠΑ μελέτησαν 50 άτομα άνω των 65 ετών για ενάμιση χρόνο. Χρησιμοποιώντας συσκευές παρακολούθησης ύπνου, κατέγραψαν την επίδραση του περιβάλλοντος, και ειδικότερα της θερμοκρασίας, στην ποιότητα του ύπνου τους.
Αναλύοντας πάνω από 11.000 νύχτες ύπνου, διαπίστωσαν ότι η πιο αποτελεσματική ποιότητα ύπνου επιτεύχθηκε όταν η θερμοκρασία του υπνοδωματίου κυμαινόταν από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερα, οι 20 βαθμοί Κελσίου φάνηκαν να είναι η ιδανική θερμοκρασία για τις περισσότερες ώρες ύπνου.
Η ποιότητα του ύπνου μειώθηκε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, με πτώση 5 έως 10% στην αποτελεσματικότητα του ύπνου στους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι ερευνητές επισήμαναν στο περιοδικό Science of the Total Environment ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ένα βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας για πιο αποτελεσματικό και ξεκούραστο ύπνο, ειδικά για τους ηλικιωμένους.
Η σημασία της διάρκειας του ύπνου για την υγεία
Μια ξεχωριστή μελέτη επιβεβαίωσε τη σημασία της διάρκειας του ύπνου για τη γνωστική λειτουργία και την ψυχική υγεία. Αναλύοντας τις συνήθειες ύπνου σχεδόν 500.000 ενηλίκων, διαπίστωσε ότι 7 ώρες ύπνου είναι η βέλτιστη διάρκεια για άτομα ηλικίας 38 έως 73 ετών.
Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Barbara Sahakian, εξήγησε ότι η απόκλιση από τις επτά ώρες ύπνου, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ένας καλός ύπνος είναι ουσιαστικός για τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Ενώ παλαιότερα πολλοί ειδικοί πρότειναν οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, η μελέτη αυτή δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές όσο και η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου. Ένας ποιοτικός ύπνος είναι κρίσιμος για την ομαλή λειτουργία της γνωστικής διαδικασίας, περιλαμβάνοντας την ταχύτητα επεξεργασίας, τη μνήμη και την οπτική προσοχή, ενώ και η υπερβολική και η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου μπορούν να την επηρεάσουν αρνητικά.