Το Εθνικό Μητρώο Παροχών και Επιδομάτων φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί σύντομα και πιθανώς να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Κατερίνα Φεσσά
Ουσιαστικά, θα περιλαμβάνει όλα τα επιδόματα και τις παροχές που χορηγεί το Δημόσιο μέσω του e-ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ, της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στους πολίτες.
Με την ενεργοποίηση του μέτρου, το Δημόσιο θα είναι σε θέση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τον αριθμό των επιδομάτων που λαμβάνει κάθε πολίτης, τις πηγές τους, την έναρξη και τον λόγο χορήγησής τους.
«Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Προς το παρόν, πάνω από 40 επιδόματα και παροχές δίνονται από το Δημόσιο μέσω διαφόρων οργανισμών χωρίς διασύνδεση, γεγονός που εμποδίζει τη συνολική εικόνα. Όλα θα συγκεντρωθούν σε μία ενιαία βάση δεδομένων, και ίσως αποκαλυφθούν περιπτώσεις διπλών επιδοτήσεων ή επιδομάτων που χορηγούνται σε μη δικαιούχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα διακόπτεται η χορήγηση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, σε δήλωση του.
«Δίνουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για επιδόματα, επωφελούνται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες», πρόσθεσε.
Τα επιδόματα και η ψήφιση του Μητρώου
Μέχρι το τέλος του προσεχούς διμήνου, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το Μητρώο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα επιδόματα που χορηγεί η ΔΥΠΑ, ο e-ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΑ. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά είναι:
- επιδόματα ανεργίας
- επίδομα κύησης
- επιδόματα παιδιού
- επιδόματα λοχίας
- επιδόματα κυοφορίας
- αναπηρικά και προνοιακά επιδόματα
Ο Όμηρος Τσάπαλος επισημαίνει ότι το Μητρώο θα ψηφιστεί στο πλαίσιο του τελωνειακού κώδικα και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του με στόχο την ολοκλήρωσή του στους επόμενους μήνες.
Η λειτουργία
«Το Μητρώο θα λειτουργήσει με βάση την προσέγγιση της Βρετανίας», είπε, και σημείωσε ότι το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την πυκνότητα των επιδομάτων σε κάθε περιοχή. Αν εντοπιστεί υψηλή πυκνότητα επιδομάτων σε μια περιοχή, θα εξεταστεί περαιτέρω για τυχόν προβλήματα ή παραβατικότητα.
«Εάν παρατηρήσουμε αυξημένα επιδόματα ασθενείας, θα διερευνηθούν πιθανές δημόσιες υγειονομικές ανησυχίες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το Μητρώο θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο εργασίας.
Νέες διευκρινίσεις για τους «κόφτες»
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα υπάρξουν «κόφτες» στα επιδόματα με την ενεργοποίηση του Μητρώου, ο Τσάπαλος εξήγησε ότι αυτό το εργαλείο θα διευκολύνει την παρακολούθηση των επιδομάτων και τη διασύνδεση των πληροφοριών, χωρίς να αποκλείει τη δυνατότητα μείωσης των επιδομάτων σε περίπτωση διπλής χορήγησης.
Η επόμενη φάση
Μεσοπρόθεσμα, το Δημόσιο θα ενημερώνει τους πολίτες για τα επιδόματα που δικαιούνται, με βάση τα δεδομένα της βάσης του. Η ενημέρωση αυτή θα μπορούσε να γίνεται μέσω sms ή email, με στόχο να ενημερωθούν οι χιλιάδες πολίτες που δεν γνωρίζουν την επιλεξιμότητά τους για επιδόματα. «Θα είναι μια εξέλιξη… αποτέλεσμα του Μητρώου παροχών και επιδομάτων», κατέληξε.