Here’s a rewritten version of the content:
—
Στη σύνοδο τους σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ θα εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η συζήτηση έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς ανησυχίας, καθώς οι ΗΠΑ πραγματοποιούν επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, υποστηρίζοντας τις στρατηγικές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικούς στόχους.
Ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς είναι η δυνατότητα να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στην επιστροφή στη διπλωματία.
Η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, κάλεσε χθες όλες τις πλευρές «να κάνουν ένα βήμα πίσω, να επιστρέψουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση».
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα μιας έκθεσης, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι ασύμβατες με τις αρχές της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.
Η έκθεση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, καταλήγει ότι «υπάρχουν ενδείξεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης».
Σύμφωνα με την έκθεση, «οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στη διάθεση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προμηθειών επηρεάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας».
Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε την έκθεση «μονόπλευρη», επισημαίνοντας ότι «αντιπροσωπεύει τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει η ΕΕ έναντι του Ισραήλ».
Κατά τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, που ισχύει από το 2000, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η σχέση τους θα βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, εξετάζοντας θέματα όπως η άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας, οι επιθέσεις με μεγάλους αριθμούς θυμάτων, τα πλήγματα σε νοσοκομεία και η έλλειψη λογοδοσίας.
Επιπλέον, αναλύει την κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων κατά Παλαιστινίων από εβραίους εποίκους.
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ καλούνται τώρα να εξετάσουν την έκθεση και την πιθανή αντίκρισή τους, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών διατηρούν αντιφατικές απόψεις. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν τη λήψη μέτρων κατά του Ισραήλ, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις σήμερα.