Αρχαιολόγοι από το Ισραήλ ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του θαύματος
Η τοποθεσία του πρώτου θαύματος του Ιησού είναι θεμελιώδης για την ιστορία του Χριστιανισμού. Μια ομάδα αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει το σημείο όπου έγινε η μετατροπή του νερού σε κρασί σε γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας, όπως αναφέρεται στη Βίβλο.
Αν και η ακριβής τοποθεσία παραμένει αντικείμενο διαφωνίας, οι ειδικοί αποκαλύπτουν πλέον ότι έχουν προσδιορίσει την Κανά, η οποία προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές κάθε χρόνο.
Οι νέες ανασκαφές στο ερειπωμένο χωριό Χιρμπέτ Κανά, 12,87 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ναζαρέτ, υποδεικνύουν ότι αυτός ο λιγότερο γνωστός τόπος είναι πιθανότατα η τοποθεσία του θαύματος.
Αρχαιολογικά ευρήματα από το Χιρμπέτ Κανά αποδεικνύουν ότι υπήρξε ένα καλά οργανωμένο εβραϊκό χωριό κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιησού.
Τα πιο πειστικά στοιχεία για το Χιρμπέτ Κανά περιλαμβάνουν την ανακάλυψη ενός κρυφού χριστιανικού χώρου λατρείας σε υπόγειο σύστημα σπηλαίων, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Τα δύο μυστηριώδη αγγεία στις εκκλησίες
Οι αρχαιολόγοι μάλιστα πιστεύουν ότι μία από τις κρυφές αυτές εκκλησίες περιέχει δύο από τα αγγεία που πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν από τον Ιησού για να μετατρέψει το νερό σε κρασί.

Η πραγματική Κανά της Γαλιλαίας
Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Ιησούς πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα κατά τη διάρκεια ενός γάμου στην Κανά της Γαλιλαίας. Όταν το κρασί τελείωσε, ο Ιησούς μεταμόρφωσε έξι αγγεία νερού που χρησιμοποιούνταν για «τελετουργικό πλύσιμο» σε εξαιρετικής ποιότητας κρασί.
Γνωρίζουμε ελάχιστα για το χωριό της Κανά, εκτός από τον γάμο και την πιθανή επίσκεψη του Ιησού σε άλλη περίσταση.
Από τις πληροφορίες του Ευαγγελίου, η Κανά πρέπει να βρίσκεται στη Γαλιλαία, κοντά στη Ναζαρέτ, με σημαντικό εβραϊκό πληθυσμό.

Από τον Μεσαίωνα θεωρείται ότι η πόλη Κάφρ Κανά, που βρίσκεται 5 χλμ. βορειοανατολικά της Ναζαρέτ, είναι ο πραγματικός τόπος της Κανά. Αυτή η πόλη είναι όπου βρισκόταν η εκκλησία του γάμου και τα αυθεντικά αγγεία του θαύματος, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες.
Πού πραγματοποίησε ο Ιησούς το πρώτο του θαύμα;
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, το πρώτο θαύμα του Ιησού συνέβη σε έναν γάμο ενός ανώνυμου ζευγαριού στην Κανά της Γαλιλαίας. Ιστορικά, η Κάφρ Κανά θεωρείται η πραγματική τοποθεσία της Κανά.
Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανότερο το Χιρμπέτ Κανά.
Το Χιρμπέτ Κανά φιλοξενούσε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιησού και αποτέλεσε τόπο πρώιμης χριστιανικής λατρείας.
Ο Δρ. James Tabor, βiblioλόγος και μέλος του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, θεωρεί πιθανότερη την τοποθεσία στο Καφρ Κανά.
Σύμφωνα με τον Δρ. Tabor: «Οι προσκυνητές του Μεσαίωνα επιθυμούσαν άνεση. Ακολουθούσαν την πορεία στη Ναζαρέτ και ήθελαν να δουν τα πάντα».
«Για να δει κάποιος το Χιρμπέτ Κανά, πρέπει να ανέβει σε έναν δύσβατο λόφο, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι προσκυνητές με την καλοκαιρινή ζέστη της Μέσης Ανατολής.»
Πράγματι, κανένα ανασκαφικό εύρημα δεν έχει αποκαλύψει στοιχεία εβραϊκού οικισμού κάτω από το Καφρ Κανά που να ανάγεται στη Ρωμαϊκή Περίοδο, γεγονός που ανατρέπει την πιθανότητα αυτή.
Ο Δρ. Tabor εξηγεί ότι τα αρχαιολογικά στοιχεία μυστηριώδους οικισμού σχετίζονται με το Χιρμπέτ Κανά. Από το 1998, αρχαιολόγοι, αρχικά υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Douglas Edwards και σήμερα του Δρ. Tom McCollough, πραγματοποιούν ανασκαφές στο Χιρμπέτ Κανά.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biblical Archaeology Review από τον Δρ. McCollough αναφέρεται πως ο περιοδεμένος αυτός χώρος φιλοξένησε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα από το 323 π.Χ. έως το 324 μ.Χ.
Η παρουσία εβραϊκού πολιτισμού επιβεβαιώνεται από την ανακάλυψη μιας συναγωγής ή χώρου μελέτης ρωμαϊκής εποχής, γνωστού ως Μπεθ Μιντράς, καθώς και από έξι νομίσματα της Ιουδαϊκής επανάστασης των Μακκαβαίων.
Επιπλέον, ο Δρ. McCollough και η ομάδα του έχουν βρει στοιχεία για αρκετά λουτρά ή μικβώτ, τα οποία επιβεβαιώνουν την εβραϊκή κουλτούρα και συμμορφώνονται με την βιβλική αναφορά του θαύματος που αναφέρει ότι οι στάμνες νερού προορίζονταν για «τελετουργικό καθαρισμό».
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Χιρμπέτ Κανά περιέχει και πρώιμα χριστιανικά ευρήματα.
Ο Δρ. McCollough έχει ανακαλύψει ένα εκτενές δίκτυο χριστιανικών χώρων λατρείας σε υπόγειο σύστημα σπηλαίων κάτω από το χωριό.
Αυτές οι αίθουσες χρονολογούνται από τη Βυζαντινή μέχρι την εποχή των Σταυροφόρων (415–1217 μ.Χ.) και μερικές είναι διακοσμημένες και επενδυμένες με γύψο.
Μία από τις αίθουσες περιέχει χριστιανικές επιγραφές που απεικονίζουν σταυρούς και αναφορές σε προσκυνητές, περιλαμβανομένης της επιγραφής «Κύριε Ιησού» (Κύριε Ιησού Χριστέ).

Ενδυκνυόμενο, εντυπωσιακή είναι η ανακάλυψη ενός βωμού σε μια από τις σπηλιές, που κατασκευάστηκε από το κλείστρο μιας ανεστραμμένης σαρκοφάγου.
Πάνω από τον βωμό υπήρχε ένα ράφι με δύο μεγάλες πέτρινες στάμνες, οι οποίες θεωρούνται από τους πρώτους χριστιανούς ότι ήταν αυτές που χρησιμοποίησε ο Ιησούς για να μετατρέψει το νερό σε κρασί.
Ο Δρ. McCollough σημειώνει: «Υπήρχε χώρος για άλλες τέσσερις. Έξι πέτρινες στάμνες θα μπορούσαν να περιλάβουν το νερό που ο Ιησούς μετέτρεψε σε κρασί.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Χιρμπέτ Κανά θεωρούνταν ως το Καινή Διαθήκη της Κανά από πολύ νωρίς».

Η σημασία της Κανά
Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τις πεποιθήσεις σχετικά με την ζωή του Ιησού και των ακολούθων του.
Αυτό αποδίδεται στην προέλευση της περιγραφής της Κανά από μια προγενέστερη πηγή της Βίβλου.
Ο Δρ. Tabor εξηγεί ότι το Ευαγγέλιο του Ιωάννη περιέχει μια παλιότερη, μοναδική αφήγηση, γνωστή ως “αρχική πηγή”, που επηρεάζει τη σύνθεση του Ευαγγελίου.
Ποιος γάμος παρακολούθησε ο Ιησούς;
Μια μοναδική λεπτομέρεια από το Ευαγγέλιο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο γάμος στον οποίο παρευρέθηκε ο Ιησούς.
Γνωρίζουμε ότι ήταν παρούσα και η μητέρα του, Μαρία, και ότι ο Ιησούς έπρεπε να διασφαλίσει ότι υπήρχε αρκετό κρασί. Υποθέσεις έχουν γίνει για το αν ήταν ο γάμος ενός κοντινού προσώπου του Ιησού ή ενός από τους αδελφούς του.
Πολλοί προτείνουν ότι ίσως ήταν ο γάμος του Ιησού, αν και δεν υπάρχει καμία αναγραφή στη Βίβλο που να το επιβεβαιώνει.
Ο Δρ. Tabor υποδηλώνει ότι μερικά στοιχεία στην αφήγηση μπορεί να δείχνουν ότι η Κανά ήταν το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η κίνηση του Ιησού ή ακόμα και ένας προσωπικός του τόπος.
Εκτός από το ότι ήταν το σημείο του πρώτου του θαύματος, υπάρχουν λίγες ενδείξεις για μια πιο στενή σχέση.
Η συμμετοχή της μητέρας του στην οργάνωση του γάμου υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν οικογενειακός γάμος, ίσως του ενός από τους τέσσερις αδελφούς του.
«Η αρχική αφήγηση αναφέρει στη συνέχεια ότι ο Ιησούς επέστρεψε ξανά στην Κανά, μετά από τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ όπου απομάκρυνε τους εμπόρους από τον ναό. Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη επισημαίνει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Ναθαναήλ, προερχόταν από την Κανά».
Ο Δρ. Tabor προσθέτει: «Αυτό θα μπορούσε να είναι το κέντρο του χωριού του, ένα μέρος όπου ένιωθε οικεία και ασφαλής».

Το κρασί που δημιούργησε ο Ιησούς
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, το κρασί είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή του Ιησού και των αποστόλων του. Σε μια εποχή που το πόσιμο νερό ήταν σπάνιο, τα ζυμωμένα ποτά ήταν σημαντική πηγή καθαρού νερού και ενέργειας, καθώς και μέρος της κοινωνικής ζωής.
Η γεύση του κρασιού που δημιούργησε ο Ιησούς και του κρασιού του Μυστικού Δείπνου είναι θέμα συζητήσεων. Χάρη σε περίπου αρχαιολόγους, όμως, έχουμε κάποιες ενδείξεις.
Η Δρ. Paulina Komar, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και ειδική στο ρωμαϊκό κρασί, εξηγεί στη MailOnline ότι το κρασί την εποχή του Ιησού ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό.
Η Δρ. Komar αναφέρει: «Οι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν καλά κρασιά, αλλά σίγουρα ήταν διαφορετικά από τα σημερινά εκλεκτά κρασιά».
Αντί να ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια, οι Ρωμαίοι παρήγαν το κρασί σε πήλινα αγγεία που έθαβαν στο έδαφος.
«Η διαδικασία απαιτούσε προσοχή στην ακεραιότητα των σταφυλιών κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, επηρεάζοντας τη γευστική σύνθεση του κρασιού, όπως η προσθήκη συμπυκνωμένου χυμού σταφυλιού στα σύγχρονα οινοποιήματα».
«Τα πήλινα αγγεία επέτρεπαν μια μικρή οξείδωση, που άλλαξε τη γεύση του κρασιού, οδηγώντας σε ενδιαφέροντα αρώματα ξηρών καρπών, που είναι χαρακτηριστικά του σέρι», προσθέτει η Δρ. Komar.
«Το ρωμαϊκό κρασί ήταν πιο δυνατό σε σχέση με τα σημερινά, με αλκοολικό περιεχόμενο 15-16% ABV».
Στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, ο Ιησούς, καθώς έπινε κρασί, είπε στον οικοδεσπότη:
«Συνήθως οι άνθρωποι σερβίρουν το καλύτερο κρασί πρώτα και μετά το φθηνότερο, όταν οι καλεσμένοι έχουν ήδη μεθύσει· εσείς όμως κρατήσατε το καλύτερο κρασί μέχρι τώρα».
Η Δρ. Komar επισημαίνει: «Αν το κρασί ήταν καλό, πιθανόν θα έμοιαζε με τα σύγχρονα γεωργιανά κρασιά ή με κρασιά κεχριμπαρένιας απόχρωσης. Το κακής ποιότητας κρασί, θα ήταν κακό, με υψηλή περιεκτικότητα σε ακεταλδεΰδη και οξικό οξύ».
«Το πόσκα – δηλαδή το κρασί που είχε μετατραπεί σχεδόν σε ξύδι – ήταν πιθανότατα το τελευταίο ποτό του Ιησού, συνηθισμένο στους φτωχούς, καθώς και σε μερικούς λεγεωνάριους και δούλους».
«Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα κρασιά αρωματίζονταν με βότανα και μπαχαρικά, όπως πιπέρι, θυμάρι και αψιθιά».

Γιατί υπάρχουν διαφορετικές απεικονίσεις του Ιησού;
Η Βίβλος δεν παρέχει καμία σωματική περιγραφή του Ιησού. Παραδοσιακά, χαράσσεται ως Καυκάσιος στα δυτικά έργα τέχνης, αλλά υπάρχουν και απεικονίσεις ως Λατίνος ή αυτόχθων.
Η διαφορά αποδίδεται στο γεγονός ότι κάθε πολιτισμός αναπαριστά και ερμηνεύει την βιβλική μορφή με βάση τα δικά του χαρακτηριστικά.
Οι πρώιμες απεικονίσεις τον εμφανίζουν ως έναν κανονικό άντρα της Ρωμαϊκής εποχής, με κοντά μαλλιά και χωρίς γενειάδα.
Από το 400 μ.Χ. και μετά, αρχίζει να εικονίζεται με γένια, πιθανώς επειδή ήταν σοφός δάσκαλος – όπως οι φιλόσοφοι της εποχής.
Η καθιερωμένη απεικόνιση του Ιησού με γένια και μακριά μαλλιά καθιερώθηκε στην Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία τον 6ο αιώνα, ενώ στη Δύση πολύ αργότερα.
Στη μεσαιωνική τέχνη της Ευρώπης, παρουσιάζεται παραδοσιακά με καστανά μαλλιά και χλωμό δέρμα.
Στην Ιταλική αναγέννηση, η εικόνα αυτή ενισχύθηκε με διάσημους πίνακες, όπως ο “Μυστικός Δείπνος” του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Οι σύγχρονες κινηματογραφικές απεικονίσεις διατηρούν την στερεότυπη εικόνα του με τα μακριά μαλλιά και τη γενειάδα, ενώ κάποιες αφηρημένες τέχνες τον αναπαριστούν ως πνεύμα ή λάμψη φωτός.