Μια μικρή αλλαγή στο πρωινό σας μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ογκολόγος αποκαλύπτει την κορυφαία τροφή που πρέπει να καταναλώνετε για πρωινό προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας, η οποία έχει εμφανίσει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών.
Η κορυφαία τροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καταναλώνοντας καθημερινά μια συγκεκριμένη τροφή για πρωινό, σύμφωνα με έναν ειδικό. Ο καθηγητής Justin Stebbing, από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, ανέφερε ότι μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως το γιαούρτι μπορεί να προσφέρει προστασία από την ανάπτυξη καρκίνων.
Οι γιατροί έχουν επισημάνει την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ ατόμων κάτω των 55 ετών, καθώς αυτά έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως. Η διατροφή θεωρείται βασικός παράγοντας σε αυτό το φαινόμενο, ειδικά λόγω της αύξησης στην κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών.
«Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι κάποιων επιθετικών μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου, επειδή επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, τα φυσικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο», δήλωσε ο καθηγητής Stebbing στο The Conversation.
«Το μικροβίωμα του εντέρου είναι κρίσιμο για τη συνολική υγεία, καθώς επηρεάζει την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου. Τα εντερικά βακτήρια μπορούν να συνυπάρχουν με τον καρκίνο και γενικά, μια υγιής ισορροπία αυτών των βακτηρίων είναι απαραίτητη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και για την πρόληψη της φλεγμονής, που ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου».
Πώς το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Ο καθηγητής Stebbing υποστηρίζει ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς περιέχει ζωντανές καλλιέργειες ευεργετικών βακτηρίων, όπως ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophilus, που συμβάλλουν στη διατήρηση αυτού του ισχυρού μικροβιώματος.
«Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ενός συγκεκριμένου τύπου επιθετικού καρκίνου του παχέος εντέρου, που έχει χειρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με άλλους τύπους», προσέθεσε ο ειδικός.
Δημοσίευση μελέτης σε 150.000 άτομα
Μια μελέτη ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 150.000 συμμετέχοντες που παρακολουθούνταν για αρκετές δεκαετίες, υποδεικνύοντας ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μεταβάλει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που προστατεύουν από συγκεκριμένους καρκίνους. Οι ερευνητές ρωτούσαν τους συμμετέχοντες κάθε δύο χρόνια σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού και μέτρησαν τα επίπεδα Bifidobacterium (ένα βακτήριο που εντοπίζεται στο γιαούρτι) στον ιστό του όγκου 3.079 ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αν και το γιαούρτι δεν μείωσε άμεσα τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου, όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για ένα τύπο που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του εντέρου και έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.
Ο καθηγητής διατροφής Tim Spector, ιδρυτής της εφαρμογής Zoe, δήλωσε ότι καταναλώνει γιαούρτι «τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», καθώς είναι ιδανικό για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, που μπορεί να ενισχύσει την πέψη και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό.
Τα οφέλη από την κατανάλωση γιαουρτιού
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενισχύοντας την υγεία των οστών και προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση. Η τακτική κατανάλωση του έχει συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ακόμη ότι μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων παθήσεων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται σχεδόν 45.000 νέα περιστατικά καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο, καθιστώντας τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στη χώρα και τον τρίτο παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Cancer Research UK, το 54% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και η κακή διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.