Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη. Αν και πολλά τρόφιμα και ποτά διαφημίζονται ως «υγιεινά», ορισμένα μπορούν να κρύβουν κινδύνους. Μια γυναίκα με διαβήτη αποκαλύπτει ποια φαινομενικά αθώα ροφήματα μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
«Τα ζαχαρούχα ροφήματα εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν άνοδο στα επίπεδα σακχάρου»
Η Millie Bull, με διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη, μοιράζεται την εμπειρία της και εξηγεί ποια τρία ποτά θεωρούνται υγιεινά αλλά αποφεύγει για τη σταθερότητα των επιπέδων σακχάρου της.
«Όταν διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 το 2006, το θεραπευτικό μου σχέδιο ήταν εξαιρετικά αυστηρό. Σε κάθε γεύμα δεν επιτρεπόταν να καταναλώσω πάνω από 10 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι φρούτα, σοκολάτα, μπισκότα, γιαούρτια και ακόμα και ψωμί ήταν εκτός μενού για σχεδόν ένα χρόνο.
Ευτυχώς, οι εξελίξεις στη φροντίδα του διαβήτη, όπως οι αντλίες ινσουλίνης και οι συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης, μου έχουν προσφέρει περισσότερη ελευθερία στο φαγητό.
Ωστόσο, παραμένω προσεκτική και αποφεύγω συγκεκριμένα τρόφιμα για να αποφύγω την υπεργλυκαιμία. Τα γλυκά μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη είναι επικίνδυνη, αλλά οι ζαχαρούχες επιλογές ποτών έχουν σχεδόν άμεση επίδραση, καθώς εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζοντας τα επίπεδα σακχάρου. Γι’ αυτό αποφεύγω αναψυκτικά με ζάχαρη, πλούσιες σοκολάτες και πολλά αλκοολούχα ποτά, προσεγγίζοντας ακόμα και τις «υγιεινές» επιλογές με προσοχή.
Πολλά ποτά που διαφημίζονται ως «υγιεινά» κρύβουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων και σακχάρων, που μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις σακχάρου, εάν δεν προσαρμοστεί σωστά η δόση ινσουλίνης», αναφέρει η Millie.
Τα 3 «υγιεινά» ποτά που μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο
Η Millie Bull αναφέρει τρία ποτά που αποφεύγει για την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη:
- Smoothies
- Χυμοί
- Γάλα βρώμης
Smoothies
Τα smoothies θεωρούνται συχνά «υγιεινές» επιλογές, καθώς περιέχουν φρούτα, λαχανικά και επιπλέον συστατικά, όπως γιαούρτι και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, η διαδικασία παρασκευής τους σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα των φρούτων, απελευθερώνοντας σάκχαρα που απορροφώνται γρήγορα στην κυκλοφορία, προκαλώντας αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οίνα προτείνεται να καταναλώνονται με γεύμα για να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη. Να θυμάστε ότι τα smoothies και οι χυμοί μετράνε ως μία μόνο μερίδα από τις πέντε συνιστώμενες ημερησίως, ανεξάρτητα από την ποσότητα.
Χυμοί
«Όπως και τα smoothies, οι χυμοί μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου και συχνά τους καταναλώνω όταν το σάκχαρό μου πέφτει πολύ χαμηλά», δήλωσε η Millie.
Αν και περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οι περισσότεροι χυμοί στερούνται φυτικών ινών και είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απορροφάται γρήγορα στο αίμα, προκαλώντας έντονη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου.
Για παράδειγμα: Ένα μπουκάλι 250 ml χυμού πορτοκαλιού μπορεί να περιέχει 24,5 γραμμάρια ζάχαρης, σχεδόν όσο μια κόλα (27 γραμμάρια). Παρ’ όλο που πρόκειται για φυσική ζάχαρη, παραμένει “ελεύθερη ζάχαρη”, με αποτέλεσμα την εύκολη υπερκατανάλωση και αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και αύξησης βάρους.
Γάλα βρώμης
Τα φυτικά γάλατα προτιμούνται λόγω χαμηλότερης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, το γάλα βρώμης, αν και νόστιμο, περιέχει μαλτόζη με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η περιεκτικότητα σε άμυλο καθιστά το γάλα βρώμης πλούσιο σε υδατάνθρακες. Ακόμα και οι «χωρίς ζάχαρη» εκδοχές μπορεί να είναι γεμάτες με φυσικά σάκχαρα, καθώς τα ένζυμα διασπούν το άμυλο της βρώμης σε απλά σάκχαρα.
Για άτομα με διαβήτη τύπου 1, η διαχείριση των υδατανθράκων απαιτεί προσοχή στην ινσουλίνη. Για παράδειγμα, 150 ml γάλα βρώμης μπορεί να περιέχει σχεδόν 10 γραμμάρια υδατανθράκων και 5,7 γραμμάρια ζάχαρης.
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες και να προσέχετε την κρυμμένη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες σε «υγιεινά» προϊόντα. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε κάθε τροφή, επομένως η εξατομικευμένη διατροφή είναι κλειδί στη διαχείριση του διαβήτη.