Η Κομισιόν ετοιμάζεται για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διατηρώντας όμως τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι με αυτούς τους δασμούς έχουν εξισώσει το πεδίο ανταγωνισμού», δήλωσε ο Ματίας Γιόργκενσεν, αξιωματούχος της ΕΕ, απευθυνόμενος σε ευρωβουλευτές την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να καταργήσουμε πλήρως τους δασμούς, και ίσως χρειαστεί να λάβουμε αντίμετρα», προειδοποίησε.
Από τα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο, 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και 10% στις γενικές εισαγωγές από την ΕΕ.
«Από τις συνομιλίες μας με την Επιτροπή είναι φανερό ότι θα είναι δύσκολο για τους αμερικανικούς δασμούς να πέσουν κάτω από το 10%», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Euronews, πριν τη συνάντηση των 27 υπουργών Εμπορίου της ΕΕ την Πέμπτη.
Ο Πολωνός υφυπουργός Οικονομίας, Μίχαλ Μπαρανόφσκι, προειδοποίησε ότι μια συμφωνία με δασμούς στο 10% «θα είναι πολύ δύσκολο να περάσει από το Συμβούλιο».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να εκφράσουν τις πιο σφοδρές αντιρρήσεις, ενώ χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Ιταλία εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχες.
Αισιοδοξία για πρόοδο
Οι πρόσφατες εξελίξεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας μετά από εβδομάδες στασιμότητας στις διαπραγματεύσεις.
«Είναι ενθαρρυντικό ότι συμμετέχουμε ενεργά τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, προσθέτοντας πως είχε μια «εποικοδομητική» συνομιλία με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, και οι δύο συμφώνησαν να εντείνουν τις τεχνικές συνομιλίες.
Ο Σέφκοβιτς έχει ήδη επισκεφθεί τις ΗΠΑ τρεις φορές για συναντήσεις με ομολόγους.
Η ΕΕ εξετάζει τη δυνατότητα διευκόλυνσης των εισαγωγών αμερικανικού LNG, τεχνολογίας AI και σόγιας, καθώς και μηδενικούς δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα.
Ο Γιόργκενσεν ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι υπάρχει επίσης περιθώριο για «ενίσχυση των διατλαντικών επενδύσεων», αλλά προσδιόρισε ότι οι δασμοί δεν θα καταργηθούν εντελώς. «Κάθε πλευρά πρέπει να σεβαστεί τη ρυθμιστική αυτονομία της άλλης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η νομοθεσία της ΕΕ δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να επαναφέρει την κατάσταση στο προηγούμενο καθεστώς, ο κατάλογος αντιποίνων ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσίασε η Επιτροπή μπορεί να επεκταθεί για να αποκαταστήσει την ισορροπία. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την τρέχουσα ανισορροπία να διατηρηθεί επ’ αόριστον», δήλωσε ο Σέφκοβιτς, καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ καλύπτουν πλέον το 70% των εξαγωγών της ΕΕ στην Αμερική.
Πηγή: Euronews