Φέτος, το υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Microsoft, θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για δημόσιους υπαλλήλους στις νέες τεχνολογίες.
Τα προγράμματα αποσκοπούν στην ανάπτυξη βασικών και εξειδικευμένων δεξιοτήτων στον τομέα των cloud technologies και της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Σκοπός είναι η εκπαίδευση και πιστοποίηση περίπου 2.000 δημοσίων υπαλλήλων στις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Microsoft Civil Servants Academy”, της πρώτης παγκόσμιας Ακαδημίας Δημοσίων Υπαλλήλων που εγκαινιάστηκε το 2023.
Η πρωτοβουλία επιτρέπει στο ΕΚΔΔΑ να αναπτύξει δική του ομάδα πιστοποιημένων εκπαιδευτών Microsoft, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου, καθιστώντας δυνατή την ταχεία και αποτελεσματική εκπαίδευση σε μεγάλη κλίμακα.
Τα 14 ειδικά ταχύρρυθμα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για την άμεση εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην πράξη, ενισχύοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα των δημοσίων οργανισμών. Αποσκοπούν σε υπαλλήλους που εργάζονται ή σπουδάζουν σχετικούς τομείς της πληροφορικής και καλύπτουν θεματικές όπως η δημιουργία λύσεων Azure, η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και η αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών.
Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του “Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας / Ελλάδα 2.0”, και οι δημόσιοι υπάλληλοι που πιστοποιούνται από τα προγράμματα του ΕΚΔΔΑ και της Microsoft θα λαμβάνουν τη νομοθετικά προβλεπόμενη μοριοδότηση.
Β. Χαραλαμπογιάννη: Η Ελλάδα ηγείται πανευρωπαϊκά στην εισαγωγή AI στη Δημόσια Διοίκηση
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε: «Η Ελλάδα αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις ηγέτιδες χώρες στην εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση, μια εξέλιξη που αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε νέα εργαλεία στους δημόσιους υπαλλήλους, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες. Η συνεργασία μας με την Microsoft καταδεικνύει τη στρατηγική μας απόφαση για τη συνεχόμενη αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, προκειμένου να μετασχηματίσουμε τη Δημόσια Διοίκηση σε ένα ψηφιακά ώριμο και παραγωγικό περιβάλλον που θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και θα υποστηρίξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.»
Δ. Αναγνωστόπουλος: Το cloud είναι το παρόν για τις ψηφιακές υποδομές του Δημοσίου
Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, δήλωσε: «Το cloud αποτελεί σήμερα βασικό στοιχείο για τη λειτουργικότητα των κρίσιμων ψηφιακών υποδομών του Δημοσίου, στο πλαίσιο του ψηφιακού άλματος που έχει επιτύχει η χώρα μας. Είναι σημαντικό να έχουμε στελέχη εκπαιδευμένα στις τεχνολογίες αυτές, καθώς οι υποδομές δεν αρκούν. Το στοίχημα της Δημόσιας Διοίκησης είναι να αξιοποιεί τα νέα εργαλεία με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο στην καθημερινή λειτουργία.»
Β. Έξαρχος: Στόχος μας η Δημόσια Διοίκηση που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για το καλό των πολιτών
Ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Βασίλειος Έξαρχος, ανέφερε: «Το ΕΚΔΔΑ, ως στρατηγικός εκπαιδευτικός φορέας της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, αντιδρά στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, επενδύοντας στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού. Η συνεργασία μας με την Microsoft μέσω της Ακαδημίας Δημοσίων Υπαλλήλων ενισχύει την ικανότητα του ΕΚΔΔΑ να προσφέρει έναν σύγχρονο και ευέλικτο εκπαιδευτικό στρατηγικό σχεδιασμό, ανταγωνίζοντας τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και του cloud computing. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια Δημόσια Διοίκηση που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών με αποτελεσματικότητα.»
Γ. Ανδρονοπούλου: Υπόδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, επεσήμανε: «Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το κοινό καλό. Είναι μια συνεργασία με συνέπεια και επιτυχία και είμαστε περήφανοι να την μοιραζόμαστε με το παγκόσμιο οικοσύστημα της Microsoft, ως απόδειξη της δυνατότητας μιας χώρας να αναπτυχθεί μέσω της ψηφιακής καινοτομίας.»
Πηγή: ΑΜΠΕ