Ένα ζευγάρι χειριστών ανιχνευτών μετάλλων έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, εντοπίζοντας έναν θησαυρό γεμάτο πολύτιμα κοσμήματα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε “εθνικής σημασίας”. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά την αποχώρησή τους από συνάντηση χειριστών ανιχνευτών μετάλλων.
Ο Paul Gould, ένας εκ των δύο χειριστών, είχε συμμετάσχει στη 9η περιφερειακή συνάντηση στην περιοχή του δυτικού Γουιλσάιρ, στη Νότια Αγγλία.

Μια Μοναδική Ανακάλυψη
Μετά από μια ήρεμη ημέρα, καθώς ο Gould περπατούσε προς το αυτοκίνητό του, η συσκευή του έδωσε έναν δυνατό ήχο. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένα επίπεδο, κυκλικό αντικείμενο που έμοιαζε με πατημένο δαχτυλίδι.
Εξετάζοντάς το προσεκτικά, διαπίστωσε ότι ήταν χρυσό, διακοσμημένο με λυχνίτη, μια πολύτιμη πέτρα που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Αγγλοσαξονική χρυσοχοΐα από τον 6ο μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Εξαιρετικά και Σπάνια Κοσμήματα
Λίγο πιο πέρα, ο συνεργάτης του, Christopher Philips, ανακάλυψε ένα διακοσμητικό κεφάλι κορακιού, φτιαγμένο από χρυσό με ένθετο λυχνίτη στα μάτια.
Το κόσμημα είχε περίτεχνες λεπτομέρειες που κάλυπταν ολόκληρο το κεφάλι και το ράμφος του παρουσίαζε προσεγμένα στοιχεία που σχημάτιζαν τα ρουθούνια του πουλιού.
Στην Αγγλοσαξονική και τη Νορβηγική ποίηση, τα κοράκια συμβολίζουν κακά προμηνύματα και σφαγές, συνήθως απεικονίζονται να κατασπαράζουν πτώματα, υπογραμμίζοντας τη σύνδεσή τους με τη βαρβαρότητα του πολέμου.
Αν και σπάνια, κάποιες Αγγλοσαξονικές κομμάτια κοσμημάτων έχουν περιγραφές πουλιών, όπως αυτές στις συλλογές του μουσείου Sutton Hoo και του Γουιλσάιρ, που αναπαριστούν ένθετες λεπτομέρειες σε μάτια ή ράμφη και που σχετίζονται με κοράκια.

Η κοντινή απόσταση και οι ομοιότητες στα ευρήματα προδίδουν την ύπαρξη θησαυρού. Οι διοργανωτές της συνάντησης ανιχνευτών έπαψαν αμέσως κάθε ανακριτική δράση στην περιοχή και ενημέρωσαν τον αρμόδιο φορέα του Γουιλσάιρ.
Τα δύο αντικείμενα έχουν σταλεί για εκτίμηση, με τα πρώτα στοιχεία να υποδεικνύουν ότι πιθανόν να ήταν κομμάτια αγγείου πόσης ή περικεφαλαίας, που φέρουν Αγγλική ή Σκανδιναβική προέλευση.