Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μονομερείς μειώσεις δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή επιβολής 20% δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ.
Ο Τζέιμισον Γκριρ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας για το εμπόριο (USTR), αναμένεται να επισημάνει στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, ότι το πρόσφατο «επεξηγηματικό σημείωμα» που υποβλήθηκε από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον δεν ανταγωνίζεται τις αμερικανικές προσδοκίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
«Δεν έχουμε προχωρήσει»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν δυσαρέσκεια, καθώς η ΕΕ προτείνει αμοιβαίες μειώσεις δασμών, αντί της μονομερούς δέσμευσης που ζητούν οι ΗΠΑ, όπως έχουν πράξει άλλοι εμπορικοί εταίροι. Η πρόταση της ΕΕ, που προβλέπει κατάργηση των δασμών σε βιομηχανικά και ορισμένα γεωργικά προϊόντα αν η Ουάσιγκτον πράξει το ίδιο, θεωρείται τελικά ευνοϊκή για τις Βρυξέλλες.
Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει στην ΕΕ τους όρους τους για μια συμφωνία, όπως η διευκόλυνση της επένδυσης αμερικανικών εταιρειών στην Ευρώπη και η απλοποίηση κανονισμών. Απαιτούν επίσης την κατάργηση εθνικών ψηφιακών φόρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ αναζητούσε ένα κοινό κείμενο-πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι δυο πλευρές παραμένουν μακρυά. Παρότι έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή διαπραγματευτικών εγγράφων, η πρόοδος είναι περιορισμένη. Πηγή που επικαλείται η εφημερίδα σχολίασε ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία που να αποφεύγει τους δασμούς.
Οι Γκριρ και Σέφτσοβιτς έχουν προγραμματίσει συνάντηση στο Παρίσι τον επόμενο μήνα, που θα είναι κρίσιμη για την αποφυγή κλιμάκωσης της εμπορικής τους διαμάχης. Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πιέσουν τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα κατά του εμπορικού ελλείμματος.
Οι δασμοί
Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, καθώς και 10% σχεδόν σε όλα τα άλλα εισαγόμενα αγαθά από την ΕΕ, έχοντας μειώσει τους «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα.
Αντιθέτως, οι 27 χώρες της ΕΕ είχαν αναστείλει τους δασμούς που είχαν προγραμματιστεί σε απάντηση στους αμερικανικούς. Η Κομισιόν πρότεινε μηδενικούς δασμούς για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα εκατέρωθεν.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, αφού συμφωνηθεί οτιδήποτε, πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.