«Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή», προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εαρινή του έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 40%, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για 25% τον Οκτώβριο, πριν την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο προκαλούν «σημαντικό αρνητικό σοκ» στην παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 2,8% το 2025. Το ΔΝΤ αναμένει επίσης μεγαλύτερη επιδείνωση της ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από 2,7% σε 1,8%.
Η Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει ακόμα πιο χαμηλές επιδόσεις, με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,2% το 2025, ενώ η Κίνα προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% την ίδια χρονιά.
Ως τις χρηματιστηριακές αγορές της Wall Street συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Ειδικότερα, τονίζει τον κίνδυνο «έκρυθμης αστάθειας» στις ξένες αγορές, «ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες οικονομίες».
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ενδέχεται να επιδεινωθούν, καθώς οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στις περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης και την αυξανόμενη αβεβαιότητα. Στον τομέα των τραπεζών, η κεφαλαιοποίηση παραμένει ισχυρή, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρότερες προκλήσεις, σύμφωνα με την έκθεση.
«Αναμένουμε ότι η απότομη αύξηση των δασμών στις 2 Απριλίου και η αβεβαιότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα μια σημαντική επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη», αναφέρεται στην έκθεση.
«Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες εδώ και 80 χρόνια, εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Οι υπάρχοντες κανόνες αμφισβητούνται, ενώ οι νέοι δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Μέσα σε ένα περιβάλλον εμπορικών εντάσεων και υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, η πορεία προς το μέλλον θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», τονίζεται.
Δυστυχώς, δεν έχουν ληφθεί ικανοποιητικά μέτρα ενάντια στη θεωρία του μηδενικού αθροίσματος, σύμφωνα με την οποία τα οφέλη ορισμένων προέρχονται σε βάρος άλλων. Χρειάζεται μια καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών αιτίων αυτής της κατάστασης προκειμένου να μπορούμε να αναπτύξουμε ένα βελτιωμένο σύστημα εμπορίου, που θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, ισόρροπη ανάπτυξη στο διεθνές εμπόριο και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων απασχόλησης και εισοδήματος, καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.