Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λόγω της στάσης της απέναντι στην Τουρκία και τη στρατηγική της σχετικά με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, όπου συζητείται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, εξέφρασε αυστηρές παρατηρήσεις για τις κυβερνητικές ενέργειες σχετικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
«Επαναλαμβάνουμε ότι η ισχύς της χώρας δεν κρίνεται μόνο από νούμερα και στατιστικά στοιχεία. Απαιτεί την ενίσχυση όλων των παραμέτρων της εθνικής μας ισχύος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας θέματα όπως το δημογραφικό πρόβλημα, η αποκατάσταση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η στήριξη των απομακρυσμένων περιοχών, όπως η Θράκη και τα νησιά μας.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία, αναρωτώμενος: «Τι εννοείτε με τον όρο «ήρεμα νερά»; Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν από τα Κατεχόμενα μέσω «διπλωματικών κύκλων» είναι μια πλήρης υποβάθμιση της κατάστασης.»
Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στο νέο σύστημα ασφάλειας της ΕΕ και τόνισε ότι η ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής πρέπει να βασίζεται σε αρχές και αξίες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζήτησε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου, με σαφές χρονοδιάγραμμα. «Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας. Έχετε δεσμεύσει 650 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και εθνικό θέμα. Χρειάζεται μια ξεκάθαρη δήλωση από την κυβέρνηση», τόνισε.
Ακολούθως, ο κ. Ανδρουλάκης καταδίκασε τις πρόσφατες εντάσεις στη Νομική Σχολή και την Πολυτεχνειούπολη, χαρακτηρίζοντας την πανεπιστημιακή αστυνομία ως κυβερνητικό φιάσκο, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει τον διχασμό της κοινωνίας για επικοινωνιακούς λόγους. «Περάσατε έξι χρόνια για να παραδεχθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία απέτυχε ως εγχείρημα. Ήταν μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια με χρήματα του ελληνικού λαού», ανέφερε.
Υπογράμμισε ότι με τις προτάσεις για διαγραφές, η κυβέρνηση επιχειρεί να διχάσει ξανά. «Θέτετε ένα ψευτοδίλημμα: «Είστε υπέρ ή κατά της διαγραφής φοιτητών που συμμετέχουν σε αξιόποινες πράξεις;». Η διαγραφή ως πειθαρχική διαδικασία είναι ήδη θεσμοθετημένη. Πώς είναι δυνατόν να μην εφαρμόζεται ο νόμος;», ρωτήσε.
Επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε δύο κύριες κατευθύνσεις:
- Εισαγωγή κάρτας εισόδου για τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.
- Ίδρυση ειδικής υπηρεσίας φύλαξης με αυτοτελή δομή για κάθε ΑΕΙ, συνεργαζόμενη με δημόσιες αρχές, όπως συμβαίνει στα περισσότερα πανεπιστήμια διεθνώς.
«Έχουμε άλλο όραμα και σχέδιο για την Παιδεία και τους θεσμούς της χώρας. Εσείς συνεχίζετε να υπηρετείτε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Αυτός είναι ο λόγος του αξιακού χάσματος που μας χωρίζει», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα υπερασπιστεί τους θεσμούς και τη διαφάνεια, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική. «Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και πολιτική ηθική, γιατί εμείς δεν είμαστε όλοι το ίδιο».
Τέλος, καταδίκασε τη «μη αποδεκτή συμπεριφορά που συνέβη στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών», τονίζοντας ότι «υπάλληλοι της Βουλής δεν μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι σε πολιτικούς ηγέτες και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η θεσμική σας κατρακύλα δεν έχει τέλος».