Η πρόταση για επιπλέον τρεις φρεγάτες FDI Belharra στην Ελλάδα έχει προκαλέσει διπλωματικές αναταραχές μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Ο λόγος είναι πληροφορίες ότι η γαλλική εταιρεία κατασκευής αποκλείει ναυπηγεία ή εταιρείες που σχετίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα.
Από τον Χρήστο Μαζανίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η NAVAL, η κατασκευάστρια εταιρεία των φρεγατών FDI Belharra, εισηγείται την κατασκευή τριών επιπλέον φρεγατών στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά δείχνει απροθυμία να ναυπηγήσει τα πλοία στα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς η εταιρεία ONEX θεωρείται από την γαλλική ηγεσία «το χέρι των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που, σύμφωνα με το enikos.gr, από τον περασμένο Δεκέμβριο υπάρχει γραπτή δεσμευτική πρόταση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ για τη ναυπήγηση της 4ης Belharra στην Ελλάδα, με κόστος 10% χαμηλότερα σε σχέση με τη Γαλλία. Το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 15% αν αποφασιστεί η υποστήριξη των πλοίων στα αμερικανικά ναυπηγεία.
Οι παραπάνω πληροφορίες, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν στο enikos.gr ότι εάν ισχύουν οι πληροφορίες, πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η οποία υποβαθμίζει τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι κρίσιμο χρονικά, καθώς η Ελλάδα και το Ισραήλ επαναδραστηριοποιούν τη στρατηγική 3+1 στην Μεσόγειο, με την επαναφορά του σχεδίου East Med Act.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η κυβέρνηση, που αποφασίζει πού και πώς θα προμηθευτεί τα αμυντικά συστήματα που την ενδιαφέρουν, και κανείς δεν μπορεί να καθορίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο αυτές οι «διαρροές» φαίνεται να δυσκολεύουν την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια περίοδο που η Αθήνα αναζητά ημερομηνία για επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.
Πηγές από τη γαλλική εταιρεία που επικοινώνησαν με το enikos.gr εξέφρασαν την έκπληξή τους και την αντίθεσή τους σε αυτές τις πληροφορίες, διαψεύδοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση του γαλλικού ναυπηγείου με αυτές.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, οι πηγές εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις εν λόγω πληροφορίες, οι οποίες δημιουργούν αναταραχή στις ήδη εύθραυστες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά την ώρα που επιχειρείται επαναπροσέγγιση μετά την επιτυχημένη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον στις 1 Μαρτίου.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση μέχρι στιγμής.
Πάντως, ακόμη και αν οι πληροφορίες διαψεύδονται, η γαλλική πρόταση υπογραμμίζει την στρατηγική που προωθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα επιβάλει σε καμία εταιρεία ποιο ναυπηγείο να επιλέξει. Αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι βγάζει το ΠΝ από ενδεχόμενες κατηγορίες περί συνδιαλλαγής, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι υπονομεύει την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες των ελληνικών ναυπηγείων να παραδώσουν τα πλοία που επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό εγκαίρως και σε ανταγωνιστικές τιμές.