Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς Μόσχα και Κίεβο με στόχο μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Σε συνέντευξή του στο «Meet the Press» του NBC, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουν αν θα συνεχίσουν να μεσολαβούν στις συνομιλίες ή αν είναι καιρός να εστιάσουν αλλού.
Την Κυριακή, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ πίεσαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να προχωρήσουν σε μια ειρηνική συμφωνία, μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό, μία ημέρα νωρίτερα.
«Πρέπει να γίνει σύντομα», δήλωσε ο Ρούμπιο στο NBC. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε χρόνο και πόρους αν δεν υπάρχει προοπτική επιτυχίας».
https://www.nbcnews.com/news/embedded-video/mmvo238423110002" width="560" height="315" frameborder="0" scrolling="no" allowfullscreen="allowfullscreen
Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι, οι οποίοι βρίσκονταν στη Ρώμη για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, συναντήθηκαν στο Βατικανό το Σάββατο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ειρηνική λύση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης. Αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά από μία τεταμένη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τον Φεβρουάριο, και έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social το Σάββατο, ο Τραμπ επέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις τελευταίες επιθέσεις στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος για τον Πούτιν να πλήξει μη στρατιωτικές περιοχές τις τελευταίες ημέρες».
Σε προηχογραφημένη συνέντευξη στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS News την Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στοχεύει τα στρατιωτικά κέντρα της Ουκρανίας. Όταν ρωτήθηκε για ρωσικές επιθέσεις που προκάλεσαν θανάτους αμάχων, ο Λαβρόφ αντέτεινε ότι οι επιθέσεις δεν ήταν απολύτως πολιτικές και ότι οι στόχοι αφορούσαν μόνο στρατιωτικές τοποθεσίες.
Ο Ζελένσκι ανέφερε μέσω Telegram ότι ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ανέφερε σχεδόν 70 ρωσικές επιθέσεις την Κυριακή.
«Η κατάσταση στο μέτωπο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει επαρκής πίεση στη Ρωσία για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε.
Διαφορετικές προτάσεις
Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέτειναν προτάσεις διαφορές της αμερικανικής στρατηγικής για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, γεωγραφικών και κυρωτικών ζητημάτων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι κύριες διαφορές αφορούσαν τη σειρά επίλυσης των εδαφικών ζητημάτων, την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι αμερικανικές προτάσεις περιλάμβαναν την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε το 2014, ενώ οι ουκρανικές και ευρωπαϊκές προτάσεις ζητούσαν να αναβληθούν οι συζητήσεις για τα εδάφη μέχρι την κατάπαυση του πυρός.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση, πιστεύοντας ότι είναι υπερβολικά επιζήμια.
Παρά τις διαφωνίες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Ζελένσκι κατέδειξε τη δέσμευσή του για μια συμφωνία.