Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, γνωστός ως «Μπαρμπα-Γιώργης», ήταν ένας επιτυχημένος κωμικός ηθοποιός και γενναίος πολεμιστής κατά την περίοδο του Έπους του ’40.
Στις 14 Απριλίου 1984, Κυριακή των Βαΐων, πριν από 40 χρόνια, ο Διονύσης απεβίωσε με δραματικό τρόπο, μόνος και αβοήθητος. Οι Αθηναίοι έμαθαν τη θλιβερή είδηση τρεις ημέρες αργότερα. Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, η κυρία Αφροδίτη, που αναλάμβανε το νοικοκυριό του, πήγε στη γκαρσονιέρα του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 63. Αφού μπήκε μέσα και καθάρισε το χολ και το σαλονάκι, δεν πήγε στο υπνοδωμάτιο, πιστεύοντας ότι κοιμόταν.

Παρά την προειδοποίηση του γειτονικού μανάβη ότι είχε να δει τον Κυρ-Διονύση από το Σάββατο, η Αφροδίτη επικεντρώθηκε στις δουλειές. Όταν επέστρεψε, χτύπησε την πόρτα του υπνοδωματίου και, ανοίγοντας την, βρέθηκε μπροστά σε μία ανατριχιαστική εικόνα: Ο Νιόνιος ήταν πεσμένος νεκρός στο δάπεδο και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Στην αγωνία της κάλεσε αμέσως την Αστυνομία.
Η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα το διαμέρισμα να γεμίσει από αστυνομικούς, δημοσιογράφους και γείτονες. Ο ιατροδικαστής Σταμούλης διαπίστωσε: «Ο θάνατος προήλθε από καρδιακή προσβολή πριν από τρεις μέρες». Σύντομα, η αδελφή του Αγγελική Βλαστού ήρθε κλαίγοντας με τον γιο της: «Διονύση μου! Τι σου συνέβη, αδελφέ μου! Καμάρι μου! Θησαυρέ μου!».

Την επόμενη ημέρα, η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο Γκύζη, όπου πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, με στεφάνια από την πολιτική σκηνή, όπως του αρχηγού της Ν.Δ. Ευ. Αβέρωφ και της υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Η κηδεία διοργανώθηκε από τον ηθοποιό Νίκο Απέργη, με μερικούς παρόντες ηθοποιούς ενώ απουσίαζε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Κατά το μεσημέρι, το γυάλινο φέρετρο που αποκάλυπτε το πρόσωπό του μεταφέρθηκε στην νεκροφόρα και ο «Μπαρμπα-Γιώργης» ξεκίνησε για την τελευταία του κατοικία στο Διακοφτό Κορινθίας, τόπο γέννησής του στις 12-7-1912. Εκεί στήθηκε και η προτομή του.
Ο Παπαγιαννόπουλος, 8ο παιδί του Σπήλιου και της Μαρίας, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε 135 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό για το ρόλο του «Μπαρμπα-Γιώργη» στο Λούνα Πάρκ.

Συμμετείχε ως έφεδρος υπολοχαγός στον πόλεμο του 1940, υπηρετώντας στην πρώτη γραμμή, όπου είχε συχνές πειράγματα με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, που ήταν ασυρματιστής, ρωτώντας τον: «Άκουσες κανένα καλό νέο;» με τον Ντίνο να απαντά: «Βεβαίως! Ο εχθρός το ‘βαλε στα πόδια!»

Μετά την υπογραφή της ανακωχής, ο Παπαγιαννόπουλος περπάτησε από την Ήπειρο στο Διακοφτό και μετά κατευθύνθηκε στην Αθήνα. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τάκη Χορν, βρήκαν εργασία με την Κοτοπούλη κατά την διάρκεια της κατοχής. Έπαιξε σε διάφορα θεατρικά έργα, συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο και άλλους θιάσους, και στη συνέχεια συμμετείχε σε ταινίες.
Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα», η οποία παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ των Καννών. Όνειρό του ήταν να υποδυθεί τον Αριστοφάνη στην Επίδαυρο το επόμενο καλοκαίρι, αλλά δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο…

Διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον βασιλιά Παύλο, τον Κωνσταντίνο, αλλά και τον Κων. Καραμανλή, με τον οποίο συναντιόταν συχνά. Ήταν τακτικός επισκέπτης του καφέ «Σόνια» στην Αλεξάνδρας και είχε πειραχτικά αναφέρει για τον εαυτό του ότι οι Καρκίνοι ερωτεύονται τις όμορφες γυναίκες, αλλά εκείνες κοιτούν αλλού. Ερωτευμένος ήταν πάντοτε και είχε πολλές ερωτικές περιπέτειες.
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκανε πολλές φιλανθρωπίες, στέλνοντας χρήματα σε φτωχούς ανθρώπους. Ξεχωριστά, είχε αφήσει έτοιμη μια επιταγή 20.000 δρχ. για την Μητρόπολη Αιγιαλείας, με σκοπό την ανέγερση εκκλησιαστικού Μουσείου στο Αίγιο. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την τελευταία πράξη της ζωής του. Αθάνατος Νιόνιο!