Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ομόφωνα υπέρ του Γρηγόρη Δημητριάδη στην αγωγή του κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, με την απόφασή του υπ’ αριθμόν 868/2025. Η απόφαση αφορά την παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και την άρνηση αποκατάστασης ενός δυσφημιστικού δημοσιεύματος.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της, τους οποίους χαρακτήρισε απαράδεκτους, αόριστους και μη νόμιμους, σχετικά με την «αγωγή SLAPP» (στρατηγική φίμωσης μέσω δικαστικών ενεργειών).
«Μετά τη διπλή δικαίωση στο ΕΣΡ, σήμερα ήρθε και η αποδοχή από τα πολιτικά δικαστήρια. Όταν σκορπάς fake news, στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός. Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή και την υπόληψή μου, καθώς και της οικογένειάς μου» ανήρτησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης στο Χ.
Μετά τη διπλή δικαίωση στο ΕΣΡ, σήμερα έρχεται και η δικαίωση από τα αστικά δικαστήρια. Όταν σπέρνεις fake news, στο τέλος πάντα έρχεται ο λογαριασμός. Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή και την υπόληψή μου, καθώς και της οικογένειάς μου. pic.twitter.com/8PmZupTWjV
— GDimitriadis (@grigoris_d) April 8, 2025
Το Δικαστήριο επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στον κ. Δημητριάδη για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον δυσφημιστικό τίτλο που δημοσιεύθηκε στην ΕΦΣΥΝ στις 8 Νοεμβρίου 2023, με τίτλο: «Νέο εξώδικο του Γρ. Δημητριάδη κατά της έρευνας για τις υποκλοπές».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο τίτλος – σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του άρθρου – δημιούργησε στον αναγνώστη τη λανθασμένη εντύπωση ότι η εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Δημητριάδη προς τους δημοσιογράφους είχε σκοπό να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Εφημερίδα των Συντακτών επέδειξε «βαριά αμέλεια» και παραβίασε τις βασικές υποχρεώσεις της ως προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Η απόφαση σημειώνει ότι η εφημερίδα ήταν ενήμερη για τον προσβλητικό χαρακτήρα του τίτλου προς την προσωπικότητα του ενάγοντος, αλλά εντούτοις προχώρησε στη δημοσίευσή του.
Επιπλέον, τονίζεται ότι, παρά την εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Δημητριάδη, οι συντάκτες και η εφημερίδα δεν προέβησαν ποτέ σε ανάκληση του αμφισβητούμενου τίτλου ή σε αποκατάσταση της προσβολής.
Η δικαστική απόφαση συνιστά σημαντικό νομικό προηγούμενο ως προς τα όρια της δημοσιογραφικής ευθύνης και την ισορροπία μεταξύ ελευθερίας του Τύπου και προστασίας της προσωπικότητας.