Οι δηλώσεις καταδίκης της ισραηλινής κυβέρνησης πληθαίνουν και γίνονται ολοένα και πιο έντονες, αναφορικά με την επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.
Η πιο πρόσφατη, από τη Βρετανίδα Υπουργό Ανάπτυξης, Λούσι Γουίλιαμσον, στο BBC, κατηγορεί το Ισραήλ ότι «χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο» στη Γάζα.
Η υπουργός, που βρίσκεται στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καταδίκασε το γεγονός ότι το Ισραήλ «παρακρατεί τρόφιμα για να αναγκάσει τους ανθρώπους να φύγουν».
«Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το Ηνωμένο Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση-εταίρο μας», δήλωσε. Ο Chapman τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει στείλει ένα «σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ: μην το κάνετε αυτό».
«Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να πάρει πίσω τους ομήρους του, αντιδρώντας στην αποτρόπαιη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε.
«Αλλά αυτό το μέτρο είναι υπερβολικό και αντιπαραγωγικό, βλάπτοντας τους ομήρους και μειώνοντας τις πιθανότητες να παραμείνουν ζωντανοί», πρόσθεσε.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει τη διέλευση μέσω μη ασφαλών διαδρομών.
Βοηθήματα σε αποθήκες
Νωρίτερα, η αρμόδια υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (Unrwa) δημοσίευσε βίντεο που δείχνει μεγάλη ποσότητα βοήθειας να παραμένει αδιάθετη σε αποθήκη κοντά στο Αμμάν, μόλις τρεις ώρες οδικώς από τη Γάζα.
«Τρόφιμα για 200.000 ανθρώπους, φάρμακα για 1,6 εκατομμύρια, κουβέρτες, σετ υγιεινής και σχολικά είδη περιμένουν», αναφέρεται, με συμπλήρωση ότι «οι άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται άμεσες προμήθειες».
Just a three-hour drive from #Gaza, food for 200,000 people, medicine for 1.6 million, blankets, hygiene kits and school supplies sit waiting.
Meanwhile, people in Gaza are in need of everything.
Supplies need to enter. Now. pic.twitter.com/8W5N60n0yn
— UNRWA (@UNRWA) May 21, 2025
Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς αντιδράσεις αυξάνονται μετά από προειδοποιητικά πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά ξένων διπλωματών στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.
Ιταλία και Γαλλία κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρεσβευτές σε Ρώμη και Παρίσι για εξηγήσεις.
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον επιτετραμμένο της ισραηλινής πρεσβείας στη Μαδρίτη σε διαμαρτυρία.
Επιπλέον, η Αίγυπτος καταδίκασε «κατηγορηματικά» τα ισραηλινά πυρά εναντίον διπλωματών που επισκέπτονταν την Τζενίν με πρόσκληση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών. Το Κάιρο απαιτεί από το Ισραήλ όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με το συμβάν.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να ρίξει φως στις συνθήκες (του περιστατικού) και να σεβαστεί την ακεραιότητα των διπλωματικών αποστολών», δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σοκαρισμένος και άναυδος
«Είμαι σοκαρισμένος και άναυδος από τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κοντά σε μια ομάδα διπλωματών στην Τζενίν, συμπεριλαμβανομένων και δύο Ιρλανδών διπλωματών», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Χάρις.
«Οποιαδήποτε απειλή κατά της ζωής διπλωματών είναι απαράδεκτη», ανέφερε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. «Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει το περιστατικό και να φέρει τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Μαξίμ Πρεβό, ζήτησε «πειστικές εξηγήσεις» από το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι τα προειδοποιητικά πυρά στόχευσαν περίπου 20 διπλωμάτες, ανάμεσά τους και Έναν Βέλγο.
Δυτικός διπλωμάτης που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό», σύμφωνα με τους Times of Israel.
«Δεν είναι απλά μια “ταλαιπωρία”», αντέτεινε, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που εξέφρασε τη «λύπη» του για τις συνέπειες της κατάστασης. «Η αντιπροσωπεία είχε παρεκκλίνει από την εγκεκριμένη διαδρομή και μπήκε σε περιοχή απαγορευμένη», υποστήριξε ο στρατός. «Οι στρατιώτες ρίξαν προειδοποιητικά πυρά για να τους απομακρύνουν».
Η Παλαιστινιακή Αρχή που οργάνωσε την επίσκεψη κατήγγελλε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με «πραγματικά πυρά» κατά της αντιπροσωπείας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, στην επίσκεψη συμμετείχαν διπλωμάτες από την Κίνα, την Τουρκία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία.