Η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική της, με ανάπτυξη 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,9%), κυρίως λόγω της κατανάλωσης και των επενδύσεων που θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα αναδείξει σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα έτη.
Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται, αναμένοντας να φτάσει το 146,6% του ΑΕΠ το 2025 και το 140,6% το 2026, λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού.
Η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης άνω του 2% θα συμβάλλει στην περαιτέρω πτώση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,3% έως το 2026, με την αύξηση των μισθών και τη ζήτηση να ασκούν πιέσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Παρά τη συσταλτική δημοσιονομική πολιτική, η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, με αύξηση των εισαγωγών και πιο αργό ρυθμό αύξησης των εξαγωγών, που επηρεάζει τις καθαρές εξαγωγές.
Για τις επενδύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση 7,8% το 2025 και 7,3% το 2026, κυρίως λόγω της σταθερής αύξησης του εισοδήματος και της κατανάλωσης. Οι εισαγωγές αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές λόγω των υψηλών επιπέδων επενδύσεων.
Αναφορικά με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι περιορισμένες, λόγω των αδύναμων εμπορικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, καθώς οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
Στην αγορά εργασίας, η τάση βελτίωσης συνεχίζεται, με την ανεργία να μειώνεται στο 8,6% τον Φεβρουάριο του 2025. Παρά τη μείωση των κενών θέσεων, η αγορά παραμένει στενή, ειδικά σε τομείς τουρισμού και υψηλών δεξιοτήτων. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται, αν και με αργότερο ρυθμό λόγω των κενών δεξιοτήτων.
Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,3% ετησίως, υποστηριζόμενοι από τις πρόσφατες αυξήσεις κατώτατων μισθών και τη μείωση των κοινωνικών εισφορών.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 3% το 2024, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών και της ηλεκτρικής ενέργειας θα ασκήσουν πιέσεις. Ο προγραμματισμένος πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026.
Η γενική κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το 2024, με τη βελτίωση να οφείλεται σε περιορισμένες τρέχουσες δαπάνες και υψηλότερα έσοδα. Το πλεόνασμα αναμένεται να μειωθεί σε 0,7% το 2025, αλλά να αυξηθεί ξανά σε 1,4% το 2026, αν παραμείνει σταθερή η κυβερνητική πολιτική.
ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ