Σπέρμα δότη με σπάνια καρκινογόνα μετάλλαξη χρησιμοποιήθηκε για τη γέννηση τουλάχιστον 67 παιδιών, εκ των οποίων 10 έχουν διαγνωστεί με καρκίνους όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα Hodgkin, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Η υπόθεση αναδείχθηκε μέσω δύο οικογενειών των οποίων τα παιδιά διαγνώστηκαν με καρκίνο που φαίνεται να σχετίζεται με μια σπάνια γενετική παραλλαγή.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπέρματος, που εφαρμόζει παγκόσμιο όριο 75 γεννήσεων ανά δότη, προμήθευσε το σπέρμα και επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή σε ένα γονίδιο TP53 υπήρχε αλλά δεν γνώριζε ότι σχετίζεται με καρκίνο κατά τη διάρκεια της δωρεάς το 2008.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Σπέρματος, Julie Paulli Budtz, σημείωσε ότι ο δότης είχε υποβληθεί σε λεπτομερή έλεγχο, αλλά «είναι επιστημονικά αδύνατο να ανιχνευθούν μεταλλάξεις που προκαλούν νόσους στη γονιδιακή δεξαμενή ενός ατόμου, αν δεν γνωρίζεις τι αναζητάς».
Ανάλυση από το εργαστήριο του Kasper κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να προκαλέσει το σύνδρομο Li-Fraumeni, μία από τις πιο σοβαρές κληρονομικές προδιαθέσεις για καρκίνο.
«Απαιτείται περιορισμός στον αριθμό των παιδιών που μπορεί να αποκτήσει ένας δότης»
Παράλληλα, διάφορα τμήματα γενετικής και παιδιατρικής σε πολλές χώρες της Ευρώπης εξετάζουν παρόμοιες περιπτώσεις, οδηγώντας στην εξέταση 67 παιδιών από 46 οικογένειες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Η παραλλαγή εντοπίστηκε σε 23 παιδιά, από τα οποία 10 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, περιλαμβανομένων περιπτώσεων λευχαιμίας.
«Πρέπει να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό όριο για τις γεννήσεις ή τις οικογένειες από έναν δότη», δήλωσε η Edwige Kasper, βιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρουέν στη Γαλλία, η οποία παρουσίασε την υπόθεση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Μιλάνο.