Η διεθνής διάσκεψη για την επανέναρξη της ειρηνικής διαδικασίας στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, με συνδιοργανωτές τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, θα εστιάσει στην «λύση των δύο κρατών» και είναι προγραμματισμένη από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου. Τη ενημέρωση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σάρον Μπιρτς.
Σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση υποστήριξε τη διεξαγωγή αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αποφασίζοντας να συγκαλέσει αυτή τη «διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης» τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, με τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία να προεδρεύουν.
«Άμεσες και μη αναστρέψιμες ενέργειες»
Διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι η διάσκεψη θα προσφέρει την ευκαιρία για «να ανακοινωθούν άμεσες και μη αναστρέψιμες ενέργειες» με στόχο την ευρύτερη Anerkennung της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους κράτους.
Περίπου 150 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος παρατηρητής στον ΟΗΕ, αλλά όχι ως πλήρες μέλος, λόγω της απουσίας θετικής ψήφου από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τον Μάιο του 2024, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία αναγνώρισαν την Παλαιστίνη, ενώ η Σλοβενία ακολούθησε τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, δεν έχουν προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
Μακρόν: «Και αναγνώριση του Ισραήλ»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον Απρίλιο ότι επιθυμεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη για να ξεκινήσει μια σειρά αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης, «αλλά κι αναγνώριση του Ισραήλ από κράτη που σήμερα δεν το πράττουν».
Το 2020 οι συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες επιτεύχθηκαν υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν την εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και τριών αραβικών κρατών: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο.
Ωστόσο, πολλές αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία και ο Λίβανος, αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή.
Με την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά την επίθεση του Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ριάντ αποκλείει οποιαδήποτε εξομάλυνση με το Ισραήλ χωρίς τη δημιουργία κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο το οποίο αντιτίθεται σθεναρά η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πηγή: ΑΜΠΕ