Αυξάνονται οι αντιδράσεις για τη διάθεση των ΦΥΚ μέσω courier στα σπίτια των ασθενών, χωρίς τη μεσολάβηση φαρμακείου. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, ζητά ίση συμμετοχή όλων των φαρμακείων, προτείνοντας πλαφόν στη διάθεση των ΦΥΚ ανά φαρμακείο, αμοιβή 20 ευρώ + ΦΠΑ ανά συνταγή, και σταδιακή διάθεση όλων των θεραπευτικών κατηγοριών ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Επιπλέον, τονίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι συνεταιριστικές και ιδιωτικές φαρμακαποθήκες στο δίκτυο διανομής.
«Το φάρμακο πρέπει να δίνεται από φαρμακοποιό»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνει ότι ο νόμος στην Ελλάδα είναι σαφής: το φάρμακο πρέπει να διανέμεται από φαρμακοποιό, και με αυτή τη σύμβαση καταργείται αυτή η υποχρέωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμάχη έχει προκύψει καθώς το υπουργείο προσπαθεί να αποφύγει την υπέρβαση των ΦΥΚ στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται περίπου σε 670 εκατ. ευρώ. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εκτελούν περίπου 170.000 συνταγές το μήνα. Η προκήρυξη για τις εταιρείες μεταφοράς αφορούσε 600.000 συνταγές για 2 χρόνια, με τη σύμβαση του υπουργείου προς την εταιρεία Unilog να καλύπτει περίπου 22.500 συνταγές μηνιαίως σε 69 σημεία αποστολής μη προσβάσιμα από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Η Unilog, όπως λέγεται, έχει προσλάβει 20 φαρμακοποιούς για αυτή τη δουλειά, όμως αν υπολογιστούν οι συνταγές, ο καθένας θα πρέπει να εξυπηρετεί πάνω από 1000 ασθενείς το μήνα.
Μία από τις προτάσεις που είχε διατυπωθεί ήταν οι φαρμακευτικές εταιρίες να στέλνουν τα ΦΥΚ στις φαρμακαποθήκες για να διανέμονται στα φαρμακεία, διότι τα μικρά φαρμακεία δεν μπορούν να προαγοράσουν ακριβά φάρμακα. Ωστόσο, δεν προχώρησε, καθώς οι φαρμακαποθήκες δεν δέχθηκαν την πληρωμή κατά αποκοπή για κάθε αποστολή συνταγής. Επίσης, οι εταιρείες, πληρώνοντας 72% clawback για τα συγκεκριμένα φάρμακα, επιθυμούν αυστηρό έλεγχο της διακίνησης για να μην υπερβούν τη δαπάνη.
Πολλά σκευάσματα δεν είναι στη λίστα ΦΥΚ, καθώς δεν είναι ακριβές θεραπείες.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων αναφέρεται στους 3.246 κωδικούς ΦΥΚ και τονίζει ότι όλα τα φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς πρέπει να διατίθενται στα φαρμακεία της κοινότητας. Οι φαρμακοποιοί συμφωνούν, θεωρώντας ότι πολλά σκευάσματα δεν ανήκουν στη λίστα ΦΥΚ, επειδή δεν αποτελούν ακριβές θεραπείες. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας συλλέγει και αναλύει δεδομένα, προκειμένου να αναθεωρηθεί η λίστα.