Ισχυρή ενίσχυση για τη Νέα Δημοκρατία, σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, απώλειες για την Πλεύση Ελευθερίας και σημαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC.
Η κυβερνητική παράταξη διατηρεί ένα διψήφιο προβάδισμα, αν και πλησιάζει τα ποσοστά της αυτοδυναμίας, με τους αναποφάσιστους να αυξάνονται, υποδηλώνοντας ρευστότητα στο εκλογικό σώμα.
Η Ν.Δ. προηγείται με 13,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. κατατάσσεται πρώτη, φτάνοντας στο 25,9% (από 24,8% τον Μάιο), με προβάδισμα 13,9 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παραμένει στη δεύτερη θέση με μικρή πτώση από το 13,1% στο 12%.

Η Πλεύση Ελευθερίας υποχωρεί στο 8,5% (από 9%), η Ελληνική Λύση πέφτει στο 7% (από 7,8%), και το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,5% (από 7%). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 3%, καταβαραθρώνεται στο 2,9% (από 4,6%). Αντίθετα, το Κίνημα Δημοκρατίας ανεβαίνει στο 4%, ενώ οι ΜέΡΑ25 και Φωνή Λογικής φτάνουν το 3,5%. Η Νίκη καταγράφει 2% και η Νέα Αριστερά 1,7%.
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των αναποφάσιστων, που ανεβαίνουν από το 13,8% τον Μάιο στο 16,7% τον Ιούνιο.
Ποσοστά κομμάτων στην εκτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων
Στην εκτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων, η Ν.Δ. φτάνει στο 31,3%, ανώτερα από τα ποσοστά που είχε στις ευρωεκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 14,5%. Συγκεκριμένα, η Πλεύση Ελευθερίας κατατάσσεται τρίτη με 10,3%, και ακολουθούν: Ελληνική Λύση (8,5%), ΚΚΕ (7,1%), Κίνημα Δημοκρατίας (4,5%), Φωνή Λογικής (4%), ΜέΡΑ25 (3,9%) και ΣΥΡΙΖΑ (3,6%).

3 στους 10 διαφωνούν με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στην ερώτηση «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατάσσεται πρώτος με 31,7%, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 29% του Μαΐου. Η απάντηση «Κανέναν» συγκεντρώνει 29,4% τον Ιούνιο (από 28,8%). Αυτή η σταθερότητα επιβεβαιώνει μια κριτική στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί την τρίτη θέση με 10%, και η Ζωής Κωνσταντοπούλου ακολουθεί με 7,3% (από 7,9%).
Υποστήριξη για διπλωματία με την Τουρκία, αλλά όχι σε υποχωρήσεις

Οι πολίτες ζητούν ένα σχήμα που συνδυάζει ισχύ και διάλογο με την Τουρκία, χωρίς εκπτώσεις στα εθνικά δίκαια. Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% υποστηρίζει την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, με ανοιχτά διπλωματικά κανάλια, ενώ το 36% απαιτεί σκληρή στάση χωρίς παραχωρήσεις. Μόλις το 1% θεωρεί την υποχωρητικότητα αποδεκτή.
Το 54% θεωρεί το Ιράν «απειλή»

Η έρευνα δείχνει ότι το 54% των συμμετεχόντων βλέπει το Ιράν ως απειλή για τη διεθνή ειρήνη, με το 41% να θεωρεί πως δεν συνιστά κίνδυνο. Αυτή η στάση υποδηλώνει διχασμό αλλά και επιφυλακτικότητα απέναντι στην Τεχεράνη.
Αντίκτυπος των ξένων ηγετών στην ελληνική κοινή γνώμη

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης απολαμβάνει τις καλύτερες κριτικές (43,4%), ακολουθώντας από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (39%) και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν (32%).
Οι λιγότερο δημοφιλείς είναι ο Ντόναλντ Τραμπ (74,1% αρνητικές γνώμες), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (73%) και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (71,3%). Οι Έλληνες δείχνουν προτίμηση σε ηγέτες που συνδέονται με την Ελλάδα και Κύπρο, αλλά συγχρόνως είναι επιφυλακτικοί προς προσωπικότητες που σχετίζονται με συγκρούσεις.
Καμία κυβέρνηση δεν έχει πείσει διεθνώς
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει πείσει την πλειονότητα των πολιτών, με το 38% να δηλώνει πως δεν θεωρεί ότι υπήρξε περίοδος με ισχυρή διεθνή παρουσία.

Ανάμεσα στους πρωθυπουργούς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό θετικών γνώμων (31%), ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Αντώνης Σαμαράς με 13%.
Δεδομένα της δημοσκόπησης
