Θωμάς Γιαννιώτης, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της δημογραφικής κρίσης, κάθε θεσμικός φορέας της πολιτείας πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία πολιτικών που να ενισχύουν την οικογένεια και την απόκτηση παιδιών.
Οι δήμοι στις τοπικές τους κοινωνίες μπορούν να προσφέρουν δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των πολιτών.
Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, οι δομές για παιδιά με αναπηρία, οι Σχολικές Κοινωνικές Υπηρεσίες και οι Δομές Στήριξης της Οικογένειας είναι ενδεικτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι δημοτικές αρχές.
ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ είναι ότι οι δράσεις που καθιστούν έναν δήμο πιο φιλικό προς τις οικογένειες πάντοτε απολαμβάνουν πολιτική και κοινωνική στήριξη.
Η υιοθέτηση μιας πολιτικής φιλικής προς την οικογένεια και την πολυτεκνία είναι υπόθεση κοινωνικής αναγκαιότητας και νομικής κάλυψης.
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, άρθρο 21, ορίζει: «1. Η οικογένεια, θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.
2. Πολύτεκνες οικογένειες […] δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το Κράτος».
ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα του 1966, η προστασία της οικογένειας και της μητρότητας ενισχύεται και διευρύνεται.
ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ Αυτοδιοίκηση έχουν ψηφισθεί βασικές νομοθεσίες που αποτελούν εργαλεία για την παρέμβαση κατά της φθίνουσας δημογραφικής πορείας.
Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία και διατήρηση νέων οικογενειών, καθώς και για την αύξηση της οικογενειακής τους δυναμικότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη δημιουργία φιλικών προς την οικογένεια πόλεων.
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ και Κοινοτικός Κώδικας (Ν. 3463/2006) επισημαίνει:
1. Υποστήριξη της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και σύνταξη πολιτικών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
2. Μέριμνα για τη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδύνατων.
ΣΤΟ ΑΡ. 202 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι:
- Σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρέχονται αγαθά, κυρίως ιατροφαρμακευτικά, σε οικονομικά αδύνατους και πολύτεκνους.
- Οι δημοτικές αρχές μπορούν να μειώνουν φόρους ή τέλη μέχρι 50% για ευπαθείς ομάδες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ο Δήμος Αμαρουσίου εντάχθηκε στους δήμους που θεσμοθέτησαν απαλλαγές για πολυτέκνους από δημοτικά τέλη, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει σε δημογραφικές πολιτικές.
Ο ΔΗΜΟΣ Νέας Σμύρνης προσέφερε χρηματικά βοηθήματα σε δικαιούχους Κοινωνικών Δομών, ακολουθώντας την αρχή της αναλογικότητας.
Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
1) Απαλλαγή πολυτέκνων από δημοτικά τέλη.
2) Επιβράβευση επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
3) Πακέτα τροφίμων σε φοιτητές που σπουδάζουν αλλού.
4) Δημιουργία μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής.
5) Προγράμματα εκπαιδευτικής και κοινωνικής στήριξης.
Η ΑΝΩΤΑΤΗ Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος είναι ο αρμόδιος φορέας για τη στήριξη οικογενειών και έχει εκπονήσει μελέτη για προτάσεις δημοτικής πολιτικής.
Η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής είναι υποχρέωση του κράτους και των δήμων.
ΕΦΤΑΣΕ η στιγμή για τους δήμους να αναλάβουν δράσεις κατά του δημογραφικού προβλήματος.
Αυτή είναι μια ζήτημα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων των δημοτικών αρχών.