Ένα ακόμα σχολείο στο Ρέθυμνο θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα για προληπτικούς λόγους, καθώς νέα κρούσματα στρεπτόκοκκου έχουν εντοπιστεί στο Ωραιόκαστρο Σερρών, στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή Καστελλίου στην Κρήτη. Ο συναγερμός σήμανε την περασμένη Τρίτη με την είδηση του θανάτου ενός 5χρονου στην Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, κατάφερε να εκφράσει την ανησυχία του, μιλώντας στο ΕΡΤNews, και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν τα κλειστά σχολεία και οι απολυμάνσεις, εξηγώντας τους λόγους πίσω από αυτή την πρόταση, καθώς και τα χαρακτηριστικά του στρεπτόκοκκου.
Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον και χρειάζεται τον ανθρώπινο οργανισμό για να επιβιώσει. Είναι κατανοητό ότι δήμοι και γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά η απόφαση για κλείσιμο σχολείων και απολυμάνσεις μπορεί να είναι επιβλαβής.
Προτάσεις δράσης
- Κάθε κρούσμα πρέπει να παραμένει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες μετά την έναρξη θεραπείας με αντιβιοτικά.
- Στο σχολείο, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής.
- Φροντίζουμε για τακτικό πλύσιμο χεριών και αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε αντικείμενα όπως μπουκάλια νερού.
- Ενισχυμένη καθαριότητα στις τάξεις.
Διαφορετικά είδη λοιμώξεων
«Ως ΕΟΔΥ, παρακολουθούμε την αύξηση κρουσμάτων, ειδικά μετά την πανδημία. Δημιουργήσαμε σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές. Το 2023 αναφέρονται 90 κρούσματα, το 2024 68 και μέχρι τις 22 Μαΐου έχουμε 24 κρούσματα.
Η θνητότητα είναι υψηλή, περίπου 25%. Δηλαδή 1 στα 4 άτομα που νοσούν μπορεί να πεθάνει, κυρίως από τη διεισδυτική μορφή. Επίσης, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα κρούσματα λιγότερο σοβαρής μορφής», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Πρώτα σημάδια
- Στην περίπτωση διεισδυτικής μορφής, το παιδί παρουσιάζει σοβαρή αδυναμία.
- Αρχίζει με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό.
- Οι γονείς καλούνται να είναι προσεκτικοί και να αναζητούν ιατρική βοήθεια με το πρώτο σύμπτωμα, ειδικά αν υπάρχουν κρούσματα στο σχολείο.
- Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει τη διαφορά ανάμεσα σε σοβαρά και λιγότερο σοβαρά κρούσματα: «Τα σοβαρά εξελίσσονται πολύ γρήγορα και έχουν 25% θνητότητα. Θυμίζω, ότι πέρυσι είχαμε δύο θανάτους σε νέους στην Ηλεία», καταλήγει.